Enamiku välisesinejate puhul on kirjastajad kevadeks ajastanud ka värske tõlkeraamatu ilmumise. Briti ulmeautoril Suzanne McLeodil ilmus äsja esimese eestikeelse pääsukesena „Vere magus lõhn”, tema kaasmaalastel M. C. Beatonil kriminull „Vembumehe surm” ja ajaloolasel Robert Service’il Trotski biograafia. Taas külastab Tallinna ka mullu siin esinenud inglane Jason Goodwin.

Vene kriminaalromaanide autor Boriss Akunin ning prantsuse kirjanik ja režissöör Philippe Claudel viivad aga lugeja kinno. Akunin räägib Sõpruse kinos põnevusfilmist „Riiginõunik”, millele ta ise stsenaariumi kirjutas, Claudel aga enda Kuldgloobusele kandideerinud autorifilmist „Olen sind nii kaua armastanud”.

Prantsusmaalt tuleb festivalile Katrina Kalda, kelle „Eesti romaan” on nüüdseks ka eesti keeles ilmunud. Väliskülaliste seas on veel taani luuletaja Claus Ankersen, läti prosaist Nora Ikstena, taani laste- ja naistekirjanik Ida Jessen, handi proosa- ja näitekirjanik Jeremei Aipin, angoola valge prosaist José Eduardo Agualusa ja Finlandia auhinnale kandideerinud soomlanna Riikka Pulkkinen. Lisaks saabuvad Soomest „Turu parnassi” luuletajad Ville Hytönen, Esa Hirvonen, Tapani Kinnunen ja Joni Pyysalo, kes astuvad laupäeval Tartu NAK-iga omamoodi maavõistlusse.

Traditsiooniliselt toimub ka kõigile avatud luulevõistlus Poetry Slam, mille võitjad otsustab publik.

Samuti jätkub kirjanduslike retkede tava – Jaanus Vaiksoo ja Wimberg viivad huvilised jalutama Nõmmele, Aleksei Turovs-ki loomaaeda, Ott Sandrak ja Indrek Hargla Tallinna vanalinna apteeker Melchiori jälgi otsima ning Maarja Vaino ja Toomas Haug Metsakalmistule kirjanike haudadele. Osalemiseks tuleb registreeruda aadressil retk@headread.ee.

Festival elustab korraks ka kaks minevikku kuuluvat kirjandusrühmitust. Reedel esinevad kirjanike majas 1990-ndatel Erakkonda kuulunud autorid Kristiina Ehin, Aare Pilv, Lauri Sommer, Mathura, Mehis Heinsaar, Kadri Tüür ja Andreas Kalkun. Pühapäeval aga on samas kohas harukordne võimalus näha ühel üritusel esinemas kassetipõlvkonna luuletajaid Paul-Eerik Rummot, Andres Ehinit, Jaan Kaplinskit, Ly Seppelit, Mats Traati, Enn Vetemaad ja Hando Runnelit.

Ööluule festivaliklubis

Jätkub ka lastekirjanduse hommikute traditsioon – reedest pühapäevani kohtuvad noorimate lugejatega Leelo Tungal, Tiia Toomet, Contra, Wimberg ja Mika Keränen.

Autorite noorima kihi häält kuuleb täna Poetry Slamil ja sellele eelneval üritusel „Noor Eesti III”, kus esinevad luuletajad Helena Läks ja Kaur Riismaa ning pungitaustaga prosaist Linda-Mari Väli. Sageli kirjanikega koostööd teinud saksofonist Siim Aimla esitleb uut heliplaati „Eesti keel nagu nuga”, džässansambli taustal loevad oma tekste Maarja Kangro, fs, Asko Künnap, Karl Martin Sinijärv jt. Igor Kotjuh esitleb aga enda koostatud esseekogumikku „Kius olla julge”, milles 21 luuletajat põhjendavad, milleks luulet vaja on.

Videvikutundidel saavad külalised osaleda festivaliklubis toimuval vaba kavaga ööluuleüritusel, mis toimub reedel Uue Maailma seltsis ja laupäeval Cabaret Rhizome’is.

Valik üritusi

Täna

19.00 Poetry Slam

21.00 Philippe Claudel Sõpruse kinos

21.30 Plaadi „Eesti keel nagu nuga” esitlus

Homme

19.00 Esseekogu „Kius olla julge. Luuletajad luulest” esitlus

20.00 Erakkondlaste õhtu

21.00 Boriss Akunin Sõpruse kinos

Laupäeval

12.00–17.00 täistundidel esinevad Suzanne McLeod, M. C. Beaton, Philippe Claudel, José Eduardo Agualusa, Jason Goodwin ja Boriss Akunin

17.00 Katrina Kalda Viru keskuses

18.00 Rokikirjandus – Mihkel Raud, Igor Garšnek, Igor Maasik

Pühapäeval

12.00 Riikka Pulkkinen

14.00 Robert Service

16.00 Kassetipõlvkond

•• Toimumispaik on kirjanike maja (Harju 1, Tallinn), kui pole märgitud teisiti.

•• Kogu kava: www.headread.ee