Absurdistiilis teoses näeb tipptasemel näitlejatöid. Lavastas Kirill Serebrennikov.

Vene teatritippude kutsumine Tamperesse on kujunenud traditsiooniks. Mullu venelasi seal polnud, kuid selle-eest oli Kor‰unovase teater Leedust ja Tallinna linnateater – mõlemal kavas vene klassika põnev tõl-gendus.

Teinegi põnev välismaine esitus on uus tekst – 2001. aastal Edinburghi festivalil laineid löönud lavastus “Dünamiidike” (Tiny Dynamite). Näidendi kirjutas Abi Morgan. Palju kiidetud näidendis tegutsevad kaks sõpra, kel mõlemal on kurb armastuse lõpu periood. Meeste juurde satub noor kaunitar, kes tekitab kohe plahvatusohtliku armastuskolmnurga. Kolme tuntud briti teatrirühma koos-töös sündinud lavastuses on see armulugu vaimukas ja lummav.

Tänavu on Tamperesse oodata visuaalselt värvikaid lavastusi Hispaaniast ja Itaaliast. Antiigiainelist “Elektrat” mängib teater Atalaya Hispaaniast. Kirevate kostüümide ja poeetilise koega “Elektra” on üles ehitatud Sophoklese, von Hoffmannsthali ja Heiner Mülleri tekstidele.

Itaaliast pärit rühm Fanny&Alexander mängib kompositsiooni “Alice, alla 18-aastastele keelatud”, mis põhineb Lewis Carrolli kuulsal “Alice Imedemaal”.

Tavapäraselt on Tampere festival riisunud koore möödunud Soome teatrite hooajast. Nüüd on seal rohkesti klassikat: Lahti linnateater mängib igihaljast Kivi “Seitset venda”. Jyväskykä linnateater toob Tamperesse suurejoonelise Väinö Linna “Siin põhjatähe

all” dramatiseeringu. Näeb Soome rahvusteatris Laura Ruohose kirjutatud ja lavastatud “Kuninganna K-d”, mis põhineb Rootsi kuninganna Kristiina lool.

Soome praeguse aja põnevaim lavastaja Kristian Smeds on aga toonud lavale Georg Büchneri “Woyzecki”, tehes geniaalse sakslase minimalistlikust draamast rockversiooni. Festivalil on tantsuteatrit,

showesitusi festivaliklubis.

Teatrisõbral on Tampereen Teatterikesäle asja 4.–10. augustini.