Esimest korda 1970. aasta septembris, päev pärast Jimi Hendrixi surma toimunud Glastonbury festival maksis külastajale tookord vaid ühe naela ehk umbes 25 krooni ja hinna sees oli tasuta piim. Üks tuntumaid festivale, mille vähem kui kahe tunniga läbimüüdud 135 000 piletit maksid tänavu üle 3000 krooni, toimub siiani põllumajandusega tegelevas Worthy farmis. Algselt vaid korraldajate maal aset leidnud kontsertide nimekiri pikenes ja publiku arv suurenes aasta-aastalt ning 1985. aastal osteti ka naaberfarmi aasad ja suurendati festivaliala veel saja aakri võrra. Praeguseks on kontserdipaiga suurus 900 aakrit ehk 3,6 ruutkilomeetrit (!), kuhu mahub üle 300 esineja ja ligi 20 lava, kümneid telklaagreid, mitu poodi ja söögikohta ning teatrit, kabareed ja kunsti.

Glastonbury festivali korraldavad isa ja tütar Michael ja Emily Eavis – nagu Eestis Leigo talumaadel toimuvaid üritusi Tõnu ja Tiiu Tamm. Michael Eavis sai enda sõnul mõtte ja inspiratsiooni, kui nägi Bathi festivalil Led Zeppelini vabaõhuesinemist.

Emily Eavis mäletab oma kõige piinlikumat momenti Glastonburylt, kui ta oli vaid viieaastane ja harjutas festivali ajal kodufarmis viiulit. Majas olnud külalised viskasid nalja, et kas poleks lahe, kui väike Emily esineks festivali pealaval ning kümme minutit hiljem oligi plikatirts laval koos Paul Welleri ja Style Counciliga ning lavamänedžer karjus, et last pimestavad tuled maha keerataks. Emily meenutab, et ta pidi kuus korda mängima lastelugu “Twinkle Twinkle Little Star” (“Sära, sära, väike täheke”), sest see oli ainuke lugu, mida ta oskas, ja publik kutsus ta viis korda “lisalooks” lavale tagasi.

Mõne tunniga kahe kuu vihm

Michael Eavis meenutas, et kõige vastikum asi, mis on tihti vihma ja muda käes kannatava festivali ajaloos toimunud, oli see, kui 1980-ndate lõpuks kukkus üks noormees õnnetult tualetiauku ja tuli kahe meetri sügavuselt välja tirida.

Iga mõne aasta tagant tabab festivali halb ilm. 1982. aasta festivalil ületati 45 aastat püsinud ühe päeva jooksul alla sadanud sademete hulga rekord. Mudavanni sai taas võtta 1985. aastal ning 1997. ja 1998. aastal, kui kogenumad külalised juba “mudasurfamist” harrastasid. 2005. aastal lõi välk enne festivali paari lavasse ja toitlustuskohta ning mõne tunniga sadas alla kahe kuu vihm – nähtus, mida juhtub vaid korra saja aasta jooksul. Ka selleaastane ilmateade ei tõota mudavaba festivali. Kummikud on kõigil festivalikülastajatel standardvarustusena juba ammu kotti pakitud.

1981. aastast annetatakse iga kord festivali tuludest suuri summasid heategevusele. Esimesel heategevuslikul aastal annetati tuumarelvastumise vastasele kampaaniale üle 20 000 naela ehk ligi pool miljonit krooni. Nüüd ulatuvad annetused miljonite naeladeni ehk veerand miljardi kroonini. Raha kulub rahutegevuseks, õiglase kaubanduse heaks ja vaesuse kaotamiseks.

Festivali 20. aastapäev lõppes pingeliselt, sest pärast festivali lõppu kohale rüüstama jäänud masside ja turvameeste konfliktis arreteeriti 235 inimest ning kahju ulatus üle miljoni krooni. 1994. aastal toimus festivalil tulistamine, kuid keegi ei saanud raskelt vigastada, surmast rääkimata. Küll aga lisandus samal aastal Glastonbury arvele festivali esimene surm, kui üks noormees leiti narkootikumide üledoosi tõttu surnult. Viimase viie aasta jooksul on kohaliku politsei andmetel festivalil kuritegevus vähenenud lausa 90 protsenti.

Glastonbury

22.–24. juuni

•• Esinejad: The Killers, Arctic Monkeys, Keiser Chiefs, The Who, Klaxons, Björk, Kasabian, Bloc Party, Manic Street Preachers, Amy Winehouse, Maximo Park, The Arcade Fire, Modest Mouse, Squarepusher, M.I.A., Fat Boy Slim, Hot Chip, Chemical Brothers, The Kooks, Guillemots, Paolo Nutini, Babyshambles, The Long Blondes, The Go! Team, Koop ja palju, palju, palju teisi!