Kuningriigi alamad valivad parima laulumeistri ehk sõnolise, õlle- ja veinimeistri, pillimängija, leiva- ja pirukaküpsetaja, käsitöölise, vägimehe, karguse kargaka (tantsija) ning handsaajaja. Kõik nad saavad endale järgmiseks aastaks oma valdkonna kuningameistri tiitli, kirjutas setomaa.ee.

"Meil pole siin kuulsaid ansambleid publiku peibutuseks tellitud. Näitame lihtsalt oma kultuuri ja traditsioone, seega ei saa Seto kuningriiki ühegi teise suure suvise meelelahutussündmusega võrrelda," märkis läinud aasta Värskas kuningriigi sootskaks valitud Silver Hüdsi.

Seto kuningriik kutsuti ellu 16 aasta eest seto pärimuskultuuri erinevate väljendusvormide propageerimiseks, et tõsta seto leelo kõrval taas au sisse niisugused traditsioonid nagu kohalike jookide ja söökide valmistamine, pillimäng ja tantsud.

Viimastel aastatel on Seto kuningriik kujunenud populaarseks rahvasündmuseks, pidades samas vastu lihtlabase massikultuuri pealetungile. Sootska sõnutsi on setod ise teinud palju tööd selle nimel, et võita kuningriigile publikut juurde, kuna iseendale kohalike traditsioone tutvustada pole suurt mõtet.

Kuningriigipäeva lõpus valivad alamad endale legendi järgi Petseri kloostris magavale seto kuninga Peko maapealse asemiku, keda nimetatakse ülemsootskaks. Sootska kandidaadid seisavad kõrvuti pukkide peale ning kelle ette tekib suurim inimestest koosnev saba, see ongi järgmine sootska.

Lõpetuseks võtab sootska vastu ka Seto kuningriigi sõjaväe paraadi. Kuningriigi sõjavägi koosneb sel aastal maaväe, mereväe, õhuväe ning tagala üksustest.