Tänavuse festivali fookuses on Poola film ja kinokunst, mis tähendab omakorda seda, et Eestisse saabuvad mitmed Poola kino superstaarid. Näiteks on oma tulekust teatanud PÖFF-i avafilmi „Varssavi 44“ lavastaja Jan Komasa ja tuntud Poola filmilavastaja Krzysztof Zanussi.

PÖFFi direktori Tiina Loki sõnul on Poola Ida-Euroopa riikidest üks stabiilsemaid filmimaid ning piirkonna kohta ka väga hästi rahastatud. „Poola kino on nii huvitav ja nii rikas ja tegelikult ka nii vana,“ ütles Lokk tänasel pressikonverentsil ning lisas, et festivalil näeb nii värskeid Poola filme kui ka mineviku lähemate kümnendite linateoseid.

Muumid ja unenäod

Lisaks PÖFFi põhiprogrammile väärivad vaatamist ka kolme alafestivali – rahvusvahelise lühifilmide festivali Sleepwalkers, animafilmide festivali Animated Dreams ning noorte- ja lastefilmide festivali Just Film – programmi kuuluvad filmid.

Sleepwalkersi juhi Martin Ruusi sõnul jõuab lühifilmide festivalil vaatajate ette Poola rahvusliku filmikooli retrospektiiv, mis samuti kindlasti vaatamist väärib, ning juttu tuleb ka unenäolisusest filmikunstis. „Lühifilm on unenägu, see on see unenägu, mis on viidud ekraanile,“ sõnas Ruus. Tema sõnul jõuab sel aastal vaatajate silme ette palju unenägusid, mille hulgast vaatajad saavad valida oma.

Animafilmide festivali Animated Dreams juht Mari-Liis Rebane tõi põnevamatest sündmustest välja kolme uue Eesti animafilmi linastuse. Selleaastase animafilmide festivali põhifookus on lõunanaabritel – Soome animafilm saab 100 aasta vanuseks, mille puhul sõidab lahe tagant kohale mitmeid külalisi ja toimub paneeldiskussioon.

Rebase sõnul on soomlased eestlastest traditsioonilise animafilmi puhul üsna palju õppust võtnud. „Mis puudutab aga kommertslikku animatööstust, on meil soomlastelt palju õppida,“ lisas ta. Seoses Soome lastekirjaniku Tove Janssoni 100. juubeliga jõuab kinolinale ka Soome-Prantsuse ühisfilm „Muumid Rivieral“.

Noorte- ja lastefilmide festivali Just Film juht Mikk Granström ütles, et selleaastase programmi kõige keerulisemad filmid tegelevad laste õiguste teemaga. Samas möönas Granström, et raskete ja tundlike teemadega seotud filmid on sellest hoolimata väga helged. „On raskeid teemasid, aga nad ei lõpe katastroofiga,“ sõnas ta.

Tänavu annab PÖFF esmakordselt välja ka eraldi festivali ajakirja, kust saab tervikliku ülevaate kogu programmist ja festivalil toimuvast. Tiina Lokki sõnul töötatakse praegu selle nimel, et PÖFFi ajakiri hakkaks toimuma ka festivalivälisel ajal neli korda aastas ning koondaks erinevate filmikriitikute arvamusi.

PÖFFi põhiprogrammi piletid jõuavad festivali info- ja piletikeskustesse Tallinnas Solarise keskuses, Coca-Cola Plazas, Viimsi kino infopunktis, Pärnu Apollos, Tartu Kaubamajas ning kõikides Piletilevi müügipunktides üle Eesti ja internetis eelmüüki alates 7. novembrist. Toetajapileteid saab osta juba 6. novembrist, mil ka kogu filmiprogramm PÖFFi kodulehele www.2014.poff.ee üles pannakse. Festivali ajal müüakse pileteid ka kõikides linastuskohtades.