NAK-i liikmetest tulevad emakeelepäeval Nõmmele esinema Contra, Wimberg, Andra Teede, Aapo Ilves, Piret Jaaks, Priit Salumaa, Olavi Ruitlane, Vahur Afanasjev, Ardi Ringvee ja Veiko Märka, teatas linnaosa.

Wimberg on NAK-i iseloomustanud kui sõpruskonda, keda ühendab sarnane arusaam kirjandusest: show-element, meelelahutuslikkus, mis ei välista tõsidust.

“Naklase jaoks on kirjanik nagu rokkstaar, kes tuleb lavale, kidra ühes ja õllepurk teises käes, ja publiku kohus on sellele kaasa rokkida. Kirjandus on väga tihti elitaarne nähtus. NAK vastandub elitaarsusele. Elitaarsus tapab kirjanduses väga palju head. NAK-ile on tunnuslik selle elitaarsuse murendamine,” selgitas ta.

Emakeelepäeva kirjandusõhtuga tähistatakse sümboolselt ka 40 aasta möödumist Tartu ja Tallinna Noorte Autorite Koondiste skandaalsest esinemisest 1969. aastal Nõmme kultuurimajas.

Toonase kirjandusõhtu korraldas Vladislav Koržetsi eestvedamisel Nõmme kultuurimaja noorteklubi Orion. Esinejateks Viivi Luik, Juhan Viiding, Toomas Liiv, Johnny B. Isotamm, Ott Arder jpt.

Aastatetagune noorte autorite koondise esinemine pälvis julgeolekuorganite huvi ning lõppes Koržetsi tagandamisega noorteklubi esimehe kohalt.