"Kalevipoja taastamine endisel kujul samale kohale on võimalik ainult sellisel juhul, kui see suudetakse teha samaväärselt ajaloolisel kujul," ütles ETAle Tartu linna kunstnik Anli Tummi. "Ekke Väli töö tõestab, et seda suudetakse - ta on ääretult meisterliku skulptorina tabanud klassitsismile omase detailirikkuse, natuuriläheduse ja kompositsiooni."

Skulptor Ekke Väli on Tummi sõnul varem tõestanud end Pärnu vabadussamba taastamisega. "Ta teostas vanade fotode ja ühe väikese pronksist poisikese alusel terve Pärnu vabadussamba koos pronksist bareljeefidega," märkis Tummi.

Väli ja mitmeid teiste skulptorite versioone Kalevipoja monumendi taastamiseks saab näha Tartu Kunstimajas avatud näituse "Kalevipoeg skulptuuris".

Kuna praegu paikneb endise Kalevipoja monumendi koha peal Friedrich Reinhold Kreutzwaldi mälestusmärk, tuleb see teisaldada. "Kreutzwaldi saab nihutada 50 meetrit edasi täiesti sobivale ja monumendi eksponeerimiseks igati väärikale asupaigale Gildi tänava sihis ja Kalevipoeg saaks tagasi oma koha Munga tänava sihis haridusministeeriumi juures," rääkis Tummi. Tegemist on pargi piirkonnaga, kus kumbki skulptuur ei häiriks kedagi, lisas ta.

"See on eluline asjade käik, et isad annavad teed oma poegadele - selle vastu ei saa, see on elu seadus," ütles Tummi ETAle. "Looming on alati elujõulisem ja tal on vaja suuremat perspektiivi."

Kaalutud on ka Kalevipoja kuju asetamist haridusministeeriumi ees asuvale vabale platsile Munga tänaval, sest Amandus Adamson oli ka ise seda kohta kaalunud. "Kuna sinna on aga planeeritud uue moodsa kunsti muuseumi osa rajamine, mis tuleb siiski kaasaegse vormikeelega, siis selles kontekstis ei pruugi see olla õige Kalevipoja koha paigutus," rääkis Tummi. "Õigem on seda vaba platsi on kavas kasutada interaktiivsete tegevuste ja kaasaegse kunsti eksponeerimiseks, seetõttu on ajalooline allee Kalevipojale sobivaim."

Sellest aspektist lähtudes on Vanemuise teatri esisesse piirkonda kavandatud Tartu ja Tallinna kunstikoolidega kaasaegse vormikeelega linnaskulptuure, mis kannaksid endas kaasaegsetest kunstivooludest inspireeritud sõnumit.

Tartu monumendikomisjon koguneb Tartu Kunstimajja Kalevipoja kuju taastamise küsimust arutama 12. märtsil.