Tartu ülikooli planeerimistalituse juhataja Heiki Pagel ütles, et mälestusmärgi ideevõistlusele laekunud töödest on just pitsati kujutis parim.

“See töö on väga hea sümbol,” ütles Pagel. “Skytte oli Tartu ülikooli üks asutajaid ja ta on väga palju mõjutanud ka Eesti kohtute arengut ja loomist. Kuna kuju tuleb riigikohtu ette platsile, siis on see mitmeti sobiv. Kohtu sümbol on pitsat ja ka ülikooli asutamisele löödi pitsatiga tempel peale. See sai ka võidutöö valimisel üheks kaalukeeleks.”

Võitjatöö “Tempel” autor on Tiiu Kirsipuu, kelle loodud on näiteks ka kahe Wilde kuju Tartus.

Kolm ostupreemiat

Teise preemia pälvis töö “Skytte plats”, mille autorid on Maarja Kask ja Anu Põder. Kolmas preemia jäi välja andmata ja selle asemel anti välja kolm ostupreemiat. Võitja selgitati välja žürii hääletusel. Kahevoorulise hääletuse esimeses voorus said kolmanda koha pretendendid “Sammas”, “Ikoon” ja “Puu” võrdselt hääli. Nii otsustas komisjon, et antakse välja kolm ostupreemiat, kuid kolmas koht jääb välja andmata. Ostupreemia tähendab, et tööd on ära märgitud ja sellega kaasneb väike preemia.

“Esikohale pretendeeris tugevalt ka “Skytte plats”, mis tõusis koos võitjaga teiste seas selgelt esile,” lisas Heiki Pagel. “Teise koha töö oleks aga nõudnud ka suuremat maastikuplaneerimist ja see oli üksjagu mastaapsem. Toomemäel on väga palju klassikalisi monumente. Seekord tuleb siis vahelduseks ka midagi erinevat. Skytte mälestusmärk ei ole kõrgustesse pürgiv, vaid on kenasti maa peal vaadeldav. Püstitamisel küsime muidugi nõu ekspertidelt. Me oleme iga aasta koostöös linnavalitsusega uurinud, kas oleks vaja tähistada mõnd inimest või sündmust ka monumendiga. Ideid on tulnud igal aastal, kuid praegu ei ole pakilist vajadust. Kindlasti lisandub lähiaastatel aga veel mälestusmärke.”

Skulptuur püstitatakse Toomemäele, riigikohtu ette parki, kus on praegu tühi plats. Kokkulepped linnavalitsuse, riigikohtu ja Tartu ülikooli vahel on selleks juba olemas. Oktoobris tähistab ülikool 375. sünnipäeva ja selleks ajaks peaks ka mälestusmärk valmis olema.

Mälestusmärgi mõõtmed on täpsustamisel, kuid praeguste plaanide järgi hakkab selle läbimõõt olema 2,4 ja pikkus kolm meetrit. Pitsati kõrval oleva ringi läbimõõt hakkab olema poolteist meetrit. Skulptuuri hind ulatub miljoni kroonini. Võidutöö autor Tiia Kirsipuu saab preemiaks 70 000 krooni. Teise koha töö auhind on 45 000 ja ostupreemiad 12 000 krooni.

Kes oli Johan Skytte?

•• Vabahärra Johan Skytte (1577–1645) oli Rootsi poliitik ja ühiskonnategelane. Skytte õppis suurema osa noorusest välismaal ning Rootsi naastes palgati ta toona veel Rootsi printsi tiitlit kandnud Gustav Adolfi õpetajaks.

•• Kui Gustav II Adolf sai Rootsi kuningaks, tõusis Skytte üheks tema olulisemaks nõuandjaks.

1622. aastal asus Skytte juhtima ka Uppsala ülikooli, mille etteotsa jäi surmani.

•• 1624. aastal nimetati Skytte Liivimaa kindralkuberneriks ning 1632. aastal sai temast äsja avatud Tartu ülikooli esimene rektor.

•• Tartus tegeles Skytte ka kohtute töö korraldamisega. Hiljem korraldas Skytte Rootsis samuti peamiselt kohtute tööd ja hariduselu.