Professor Thomas A. Sebeoki biosemiootika-alane raamatukollektsioon ligi tuhande köitega saabus hiljuti USAst Tartu Ülikooli.

Täna esinevad TÜ semiootikaosakonnas Thomas A. Sebeoki raamatukogu avamise puhul Mihhail Lotman, Anti Randviir, Tiit-Rein Viitso ja Kalevi Kull.

“See et Thomas Sebeoki raamatukogu kõige terviklikum katalogiseeritud osa sai Tartu Ülikooli semiootikaosakonnale, oli Sebeoki Tartu-sidemete loomulikuks jätkuks, ent kogu kohalejõudmisele aitasid palju kaasa nii ta lesk Jean Umiker-Sebeok kui mitu ameerika mõjukat semiootikut,” ütles TÜ semiootika osakonna juhataja Kalevi Kull.

„Tegemist on ajalooliselt olulise raamatukollektsiooniga, mis tõstab märgiliselt esile Tartu Ülikooli ning teisalt on see väga vajalik ja väärtuslik materjal teadustööks. Usutavasti kinnitab see veelgi Tartu Ülikooli tähtsust rahvusvahelise semiootikakeskusena,” lisas Kalev Kull.

Thomas A. Sebeok (1920-2001) oli maailma semiootika liider üle 30 aasta. Ta oli peamise semiootikaajakirja Semiotica peatoimetaja selle rajamisest 1969. aastal kuni oma surmani. Tema ettepanekul sai Juri Lotmanist selle ajakirja kaastoimetaja ja ülemaailmse semiootikaassotsiatsiooni asepresident.

Sündinud Budapestis ja õppinud Chicago Ülikoolis, töötas ta kogu elu Indiana Ülikoolis Bloomingtonis. Sealsamas Sebeoki juhatatava Keele ja Semiootiliste Uuringute Keskuse juures töötasid ka eestlased Felix Oinas ja Alo Raun. Praeguseni on selles ülikoolis eesti keele lektori koht.

Alustades soome-ugri keeleteadlasena, kaldus Sebeoki huvi peagi mitteverbaalse kommunikatsiooni uurimisele ja sealt loomade kommunikatsioonile. Temast sai zoosemiootika üks rajajaid. Hiljem tegutses ta paljudel semiootika aladel, olles ühtlasi aktiivne toimetajana. Muuhulgas on tema toimetatud raamatuseeria Approaches to Semiotics, mida on ilmunud üle saja köite.

Sebeok pidas väga tähtsaks Tartu semiootikakoolkonna käsitlust märgisüsteemidest kui modelleerivatest süsteemidest ning tema kirjutiste toimel laienes huvi Jakob von Uexkülli teoreetiliste tööde vastu.

Eesti keeles saab Thomas A. Sebeokist lugeda Eesti semiootika seltsi väljaannete seeria Acta Semiotica Estica esimeses numbris (2001), kus on Anti Randviiru Tartus 1997. aastal tehtnud pikem intervjuu Sebeokiga. Sebeok on kolmel korral külastanud Tartut ning tema initsiatiivil loodi ka Soome-Ugri semiootika selts.