«Seetõttu jäigi maalide puudumine kiirkorras tehtud inventuuri käigus avastamata,» selgitas Toomas Tartu Postimehele.

Sügisel Tartumaa muuseumis tehtud inventuur avastas kahe kunstniku, Juhan Püttsepa ja Lepo Mikko õlimaali kadumise.

Eelmisel nädalal kunstikogu uuesti üle vaadates leidis Tartumaa muuseumi direktor Merike Toomas, et puudu on ka kaks Nigul Espe maali ning üks Kalju Nageli maal. Eile otsustas Toomas teha maalikogus veel ühe põhjaliku ülevaatuse.

Nii avastasidki muuseumi töötajad veel kümnete õlimaalide, akvarellide ja joonistuste puudumise.

Postimehe andmeil müüdi Tartumaa muuseumile kuuluv Lepo Mikko 1943. aastast pärinev maal «Tartu vaade» 2000. aasta 26. oktoobril Tallinnas Vanalinna Muusikamaja saalis peetud kunstioksjonil 41 500 krooni eest.

Samal galerii Haus korraldatud oksjonil müüdi 43 500 krooni eest Juhan Püttsepa 1936. aasta maal «Maastik karjaga», mis samuti on arvel kui Tartumaa muuseumi vara.

Eile Haus-galerii katalooge ja Tartumaa muuseumi maalide diapositiivülesvõtteid võrreldes avastas Merike Toomas, et Haus-galerii pani 2000. aasta sügisel oksjonile ka muuseumist kadunud Gustav Raua õlimaali «Natüürmort sirelitega» ning Kristjan Tederi «Krüsanteemid».

Tartu Postimehel pole teada, kas Haus-galeriil on õnnestunud tänaseks müüa Raua «Natüürmort sirelitega» aastast 1946. Küll leidis 2000. aasta sügisel uue omaniku Tederi 1949. aastast pärinev töö «Krüsanteemid», mis osteti Haus-galerii oksjonil 26 000-kroonise alghinnaga.

Veel on muuseumist kadunud näiteks Elmar Kitse õlimaal «Maastik järvega». Kõik need kunstnikud õppisid Eesti esimesel iseseisvusajal Tartu kunstikoolis Pallas.