Aveli elab koolist 7 kilomeetri kaugusel Vilkla külas. Tunnistusele lipsas hiljuti kaks “nelja”, muidu on ainult “viied” olnud. Käib kolmandat aastat Haapsalu muusikakoolis kitarri õppimas ja kooli lastekooris laulmas. Loodab, et skaudiring, milles ta samuti osaleda tahaks, varsti tööd jätkab.

Kell 6. 30 – äratus

“Ega ma ei viitsi eriti tõusta, natuke lesin veel voodis ka.”

Kell 7.30 – start bussipeatusest. Aveli tuleb kooli valla poolt lastele tellitud transpordiga.

“Sõita tuleb peaaegu pool tundi. Paar korda on buss libedaga kraavi sõitnud, ühe korra ehitusmaterjali hunnikusse.”

Kella 8 – 15.30 koolitunnid

“Enamasti on 8 tundi. Viimase tunni asemel on kaks korda nädalas laulukoor.

Teisipäeviti küsin natuke varem koolist ära, et liinibussi peale jõuda. Reedeti tuleb koolibuss meile varem järele. Siis jõuan muusikakooli ilusti. Neid lapsi, kes koolibussiga sõidavad, on päris palju. Lõpuks seisame kõik hunnikus, hästi kitsas on.”

Kell 16.15 – muusikakool.

Kord nädalas muusikaajalugu ja klaver, kaks korda nädalas eriala ja solfedĻo.

“Eriala peaks ka olema ainult kord nädalas, aga tund on praegu pooleks tehtud, et jõuaks rohkem õppida.”

Kell 18.40 – start Haapsalust koju

Kell 19 – koju jõudmine

“Siis hakkan koduseid ülesandeid tegema. Tavaliselt teen ainult kirjalikud asjad ära, suulised jäävad tunnis kergesti meelde. Kolmapäevaks on tavaliselt hästi vähe õppida ja reedel tuleb nagunii nädalavahetus vahele. Seal midagi rasket ei ole.”

Kell 20 – vaba aeg.

“Natukene jõuan telekat ka vaadata. Vahel loen raamatut. Koduseid töid mul väga palju teha ei tule. Põhiline, et pean oma tuba korras hoidma ja igaüks peseb enda tagant nõud ära. Vahel harva keedan makarone või koorin kartuleid. Ei tunne, et ma nii väga ülekoormatud oleks. Natuke lühem päev võiks ju olla. Suvel käin enam-vähem iga päev ujumas. Eriti hästi veel ei oska, aga ühe suvega õppisin jumala palju ära.”

Kell 22 magamaminek

Aveli ema käib vahetustega tööl, nii et hommikuse vahetuse korral näeb Aveli teda lahkumas ja õhtuti ootab ema juba kodus. Kui emale satub õhtune vahetus, teeb ta Avelile ja vennale söögi varem valmis.

Johannes Veskiväli (13), Tallinna Jakob Westholmi gümnaasiumi 6c klassi õpilane

Johannes sõidab kesklinnas asuvasse kooli Lillekülast. Käib kahel korral nädalas laskmas (korra Männiku tiirus ja korra Audentese spordikoolis), reedeti eratunnis kitarriõpetaja juures. Hinnete poolest tubli keskmine koolipoiss.

Kell 6.40 – äratus

“Jah, on küll raske tõusta. Neljapäeval on lihtsam, siis pole esimest tundi.”

Kell 7.20 – start bussipeatusest

“23. buss, millega kooli sõidan, käib väga harva. Jõuan kooli umbes kolmveerand kaheksaks.

Kella 8 – 13.40 koolitunnid

Kell 14.15 koju jõudmine

“Söön, võib-olla olen arvuti taga natuke. Käisin varem automudelismi ringis ka, aga see jäi nüüd ära. Mind enam ei huvitanud. Tennises, korvpallis ja laevamudelismis olen ka käinud.”

Kell 15.55 start bussipeatusest Männiku lasketiiru

Kell 16.30 laskmine instruktori juhatusel

“Relvad on huvitavad. Lasen nii püstolist kui püssist.”

Kell 17.30 – start Männikult koju

“Tavaliselt pimedal ajal tuleb ema või isa mulle vastu, aga ema ei saa täna tulla ja isa on Saksamaal. Pean tulema kas Harjumaa Liinidega või marsakaga.”

Kell 18 – kodused ülesanded

“Õhtul jõuan õppida. Mõned kergemad asjad teen kohe pärast kooli ära. Kuidas kunagi, aga kodustele ülesannetele läheb umbes tund või natuke rohkem. Vahel vaatavad vanemad üle, et õpitud oleks. Mõni asi jääb vahel ikka tegemata ka. Mõnikord pesen ikka nõusid, oma tuba peab korras olema. Põhiliselt viin prügi mina välja.”

Kell 19 – vaba aeg

“Olen tavaliselt arvuti taga. Telekat vaatan vähe. Loen enne magamaminekut. Kui on kohustuslik kirjandus, siis eriti ei viitsi lugeda, aga endale meeldivad näiteks Berti raamatute kõik osad. Hiljuti lugesin Kalle Blomqvisti. Mulle meeldib, kui tegevust on. Ma ei saa sellistest inimestest aru, kes niisama passivad.”

Kell 22 – 24 libiseva graafikuga magamaminek.