Pea alati edukate suvelavastuste projektidega hiilanud Tallinna Linnateater otsustas sel aastal pikendada hooaega juuli algu­seni ja sel ajal siseruumides tavapäraseid etendusi anda. Pärast seda hakatakse hoovis asuvat suvelavastuste paika – lavaauku – restaureerima. Linnateatri pressiesindaja sõnul ei mängita enam ka Vargamäe etendusi, mis on end vaatajate jaoks usutavasti juba ammendanud.

Ka teater NO99 mängib juunis ja augustis repertuaarietendusi. Aprillis ilmavalgust näinud linnaekskursioon „Tallinn – meie linn” on välja toodud suvelavastuse nime all ning sedagi „mängitakse” veel kuni jaanipäevani ja siis taas augustis.

Pärnu teater Endla jätkab eelmise aasta traditsiooni järgides samuti läbi suve tavaetenduste andmist, tuues suures saalis välja ka ühe uuslavastuse. 8. juulil esietendub Tiit Palu lavastatud Flauberti kuulus „Madame Bovary”, kus mängivad Piret Laurimaa, Karin Tammaru, Kaili Viidas, Jaan Rekkor, Ago Anderson, Sten Karpov, Lauri Kink, Sepo Seeman, Jüri Vlassov, Jaanus Mehikas, Priit Loog ja Tambet Seling.

Uued suvelavastused

Rohkem kui ühe uue lavastusega kostitab vaatajaid suvel Rakvere teater, kuhu sellekski suveks naaseb Hendrik Toompere jr, kes võtab ette Shakespeare’i „Tormi”. 26. juunil Rakvere teatri väikeses saalis esietenduv tükk räägib kättemaksust ning laval on Rakverest Tarmo Sõmer, Eduard Salmistu, Peeter Rästas, Velvo Väli, Erni Kask, Toomas Suuman, Viljandi kultuurikolledži lõpetanud Natali Lohk ja Maarika Mesipuu ning lavakooli lõpetajad Liis Haab, Lauri Kaldoja, Mait Joorits, Marko Leht ja Kertu Moppel.

17. juunil aga esietendub Urmas Lennuki kirjutatud ja Üllar Saaremäe lavastatud lapsepõlvemaiguline „Kadunud tsirkus”. Vaatemängulises ja muusikalises tükis, mis etendub Rakvere Spordikirikus, mängivad peaosi Tõnis Mägi ja Bonzo, sekundeerivad Liisa Aibel, Kärt Johanson, Peeter Tammearu, Alo Kurvits, Heigo Teder ja Mait Trink. Kaasa teeb Rakvere linnaorkester.

Draamateatri trupp naaseb 12. juunil Viinistu kunstimuuseumi katlamajja, kus Priit Pedajas toob välja Lee Halli „Kaevuritest kunstnikud”. Tõsielusündmustel põhinev tükk kujutab ühe Põhja-Inglismaa väikelinna kaevureid. Nende kunstitegemise huvist sünnib uus naivistlik kunstirühmitus, kellel tekivad sidemed avangardistidega ja kelle tööd muutuvad väärtuslikuks. Naljakate olukordade taga on tõsised teemad: klassidevahelised piirid ja päritolu. Mängivad Guido Kangur, Taavi Teplenkov, Ivo Uukkivi, Tõnu Oja, Raimo Pass, Britta Vahur, Laine Mägi ja Mihkel Kabel.

16. juulil esietendub Viinistul Mart Kivastiku (loonud näitemängud Konrad Mäest, Eduard Viiraltist ja Elmar Kitsest) kirjutatud lugu Eduard Vilde elust ja surmast „Kivist külalised”, mille lavastab Aare Toikka VAT-teatrist. Mängivad Hilje Murel, Helena Merzin, Tõnu Oja, Tiit Sukk, Sulev Teppart ja Markus Luik. Lavastus on pühendatud Vilde 145. sünniaastapäevale.

Viljandi teater Ugala kolib augustikuuks Männiku metsatallu, kus 6. augustil tuuakse välja Tiina Laanemi menukil põhinev „Väikesed vanamehed”. Lavastaja on Draamateatri näitleja Margus Prangel, mängivad Tarvo Vridolin, Triinu Meriste, Tanel Ingi, Kadri Lepp jt.

Von Krahli teatri ja Nargen Opera hästi töötav tandem toob 17. augustist vaid neljaks korraks Noblessneri valukotta „Alguses oli” ehk lavastuse Arvo Pärdi muusikast. Etendused toimuvad 17. augustist 17. septembrini vältavate Pärdi pidunädalate raames, millega tähistatakse helilooja 75. sünnipäeva. 17. ja 18. augusti etendustes teeb kaasa maailmatasemel Briti meeskvartett The Hilliard Ensemble.

Juuni lõpus esietendub Naissaarel Jaan Tätte uus näidend „Lendajad”. Spetsiaalselt Nargeni festivalile kirjutatud eht-tättelikku näitemängu etendatakse Omari küünis kaheksa korda: 27.–30. juunil ja 4.–7. juulil. Mängivad Piret Kalda (Tallinna Linnateater), Väino Laes, Lauri Nebel ja Teet Hanschmidt. Lavastus ja muusikaline kujundus on Tõnu Kaljustelt.

Roman Baskin lavastab Eugene O’Neilli loo „Iha jalakate all”, mis põhineb Phaidra, Hippolytose ja Theseuse tragöödial ning räägib vihkamisest ja armastusest 20. sajandi alguse Ameerikas. Mängivad Katariina Lauk, Rasmus Kaljujärv ja Felix Kark ning näha saab seda alates 16. juulist 15 korral Kurgjal.

Emajõe Suveteater annab sel suvel lausa 51 etendust. Seekordne suur uuslavastus on Andres Dvinjaninovi lavastatud Tammsaare „Põrgupõhja uus vanapagan”, mis esietendub 2. juulil Toomkiriku varemetes. Mängivad Uku Uusberg, Raivo E. Tamm, Merle Palmiste, Sandra Üksküla-Uusberg, Hannes Kaljujärv, Janek Joost, Martin Mill, Aarne Soro, Rein Pakk, Nero Urke, Leino Rei, Merilin Kirbits ja paljud teised.

Juba 25. mail esietendub laulupeomuuseumi õuel „Lolla”, mis vaatab tagasi Lydia Koidula lapsepõlve. Lavastaja on Helen Rekkor, mängivad Mairi Jõgi, Kati Ong ja Rauno Kaibiainen. 11. juunil esietendub laulupeomuuseumis Kristel Leesmendi lavastatud „Mask”, mis põhineb 1987. aastal Münchenis toimunud lool, kus ühe armastajapaari korteris võtab õhtu ootamatu pöörde. Mängivad Marika Barabanštšikova ja Nero Urke.

Kuressaare Linnateatril esietendub 31. juulil Kuressaare vanas sadamaaidas Silvia Soro „Rääkivad kivid” ehk lugu sellest, kui oluline on meie jaoks paik, kus me elame ja mis on „meie oma” ning kuidas oleme valmis seda kaitsma ükskõik mis hinnaga. Lavastaja on Tiit Palu Endla teatrist.

Korduvad suvelavastused

Von Krahl ja Nargen Opera kolivad ülipopulaarse etenduse „Eesti meeste laulud” 7. juunil selleks suveks suurde Noblessneri valukotta Peetri sadamas. Veljo Tormise „Meeste lauludel” põhinevat menutükki mängitakse juunis seitsmel korral.

Vanemuine naaseb publikuhuvi tõttu kolmandat suve Alatskivi lossiparki Roman Baskini lavastatud „Vihurimäega”. Emily Brontë lugu räägib rikka peretütre ja perre toodud poisi keerulisest, intensiivsest ja raskepärasest armastusest. Lavastust mängitakse juulikuus alates 16. juulist kuus korda.

Vanemuine tähistab sel suvel 140. aastapäeva, pidu peetakse 22. juuni pärastlõunal eesti teatri hällis Jaama tänaval. Kõik, kes soovivad Vanemuist õnnitleda-tervitada, on oodatud.

Juulis etendatakse Saaremaa ooperipäevadel „Figaro pulma” ning suve jooksul on mõnel korral võimalik Vanemuist näha Tallinnas külalisetendustel.

Kolmandat suve järjest, 10. juunist mängitakse Keila-Joa mõisas Merle Karusoo lavastatud Eugene O’Neilli näidendit „Pikk päevatee kaob öösse”, mida saab näha 15 korda.

Saueaugu teatritallu naaseb 27. juulil kaheksaks korraks „Küüni täitmise lood ja laulud”, mille muusika on jõudnud ka CD-plaadi peale. Madis Kõivu ja Hando Runneli „Küüni täitmise” monoloogid ja laulud proovitakse taas ellu äratada nende loomulikus keskkonnas, hangudes heinu. Hanguvad Kaie Mihkelson, Garmen Tabor, Pille Lukin, Aleksander Eelmaa, Guido Kangur, Ain Lutsepp ja Märt Avandi ning musitseerib ansambel Paabel.

Näha saab ka juba 2007. aasta suvest mängitavat Mart Kivastiku kirjutatud ja Ingomar Vihmari lavastatud „Eesti asja” Krimuna küla rahvast, kes laulupeole pürgib. Etendused toimuvad 28. juunist 11. juulini seitse korda Tartus laulupeomuuseumis.

Ohtu mõisas saab 20. juulist taas näha Roman Baskini eelmise aasta suvetükki „Aiapidu”, kus vaatajate ees on abielu ja armastuse keerdkäigud poliitikasse pürgiva mehe korraldatud aiapeol, mis võtab külaliste kogunedes aina ägedamaid pöördeid. „Aiapidu” mängitakse juulis ja augustis 20 korral.

Rakvere pangamajas mängitakse 3. juunist eelmise aasta suvetükki, Jean Genet’ „Toatüdrukuid”, mis sai eesti teatri aastaauhindade jagamisel nii parima naisnäitleja (Ülle Lichtfeldt) kui ka kunstniku auhinna (Ervin Õunapuu).

Festivalid

Nukuteater keskendub 5.–8. juunil toimuvale festivalile Tallinn Treff, kus külalisetendusi annavad Duda Paiva ja Neville Tranter Hollandist ning Sahhalini nukuteater Venemaalt. Esinejaid on oodata veel Aserbaidžaanist, Belgiast, Gruusiast, Iisraelist ja Ungarist.

Festival vallutab ka Rakvere linna: 7.–10. juulil toimub 11. rahvusvaheline teatrifestival Baltoscandal, kus Eesti teatritest näeb Von Krahli ja Cabaret Rhizome’i ning loomulikult Rakvere teatrit.