Tootja: HESS-B]

"See ei ole mingi seep," teatas seriaali "Waba Riik" produtsent Urmas Reitelmann. Tegijatel on plaanis luua filmilike väjendusvahenditega seriaal, kus iga seeria on omaette lõpetatud lugu.

39-osaline sari seisab koos tänu kõiki osasid läbivatele peategelastele - noortele uurivatele ajakirjanikele, keda mängivad Mait Malmsten ja Diana Konstantinova. Need kaks tegelaskuju olid ideena seriaali produtsentide poolt ette antud stsenaristidele, keda on kolm: Tiina Soon, Inga Raitar ja Mario Kivistik. Kohe räägiti ka näitlejatest, kes peaksid peategelasi kehastama. Idee tasandil said kokku lepitud nende karakterid ja omavahelised suhted. Peategelaste rivaalitsemise taga on sümpaatia, mis ei jõua kasvada kunagi suureks armastuseks. Kaks esimest lugu on kirjutanud Tiina Soon, kellel tuli luua ka peategelasi tutvustav "proloog".

Seriaali ajakirjanike elust kirjutavad kolm oma ala hästi tundvat ajakirjanikku, kes ei eita oma isiklikust kogemusest saadud impulsside olemasolu. Samas väitis Tiina Soon, et ühe või teise tegelaskuju tagant ei ole mõtet otsida konkreetset inimest Eesti ajakirjandusmaailmast. Telesarja tegevus toimub tänapäeval, eduka üle-eestilise ajakirja toimetuses. Peategelased uurivad usinalt elu varjukülgi, mis on samuti kaudselt seotud tänases Eestis reaalselt juhtunud lugudega.

"Waba Riigi" käsikirja kirjutab esmakordselt terve meeskond, samuti on Eesti jaoks uudne produtsentide aktiivne roll käsikirja stsenaariumi valmimisprotsessis. Meeskonda on juurde võetud disainer, kes kannab hoolt interjööride ja detailide kujundusliku külje eest. Seriaalitootmine on kujunemas ka Eestis järjest enam meeskonnatööks, nii nagu ta üldjuhul mujalgi on. Kas see koostöö ka kvaliteedi tagab, selle üle otsustagu vaataja.

Lisaks Urmas Reitelmannile on produtsendiks Toomas Kirss, kes on ka sarja rezhissöör. Lisaks Mait Malmstenile ja Diana Konstantinovale teevad näitlejatest kaasa Raivo Trass, Kärt Kross, Eduard Toman jt. TV 3 hakkab sarja näitama laupäeva õhtuti, mil ka varem on vaatajale pakutud kodumaist teleseriaali.

ANDRES LAASIK