„Kõksi arhiivi usaldas meile eelmisel aastal Kõksi vennanaine Milvi Kõks, kellega meil on olnud head suhted. Oleme väliseesti kunstiga pikka aega süstemaatiliselt tegelenud, tänu sellele on tekkinud kontaktid, ja meil oli hea meel Kõksi arhiiv Eestisse tuua,” rääkis Vaala galerii omanik Aimar Jugaste. Vaal on varemgi väliseesti kunsti kodumaale vahendanud: Eesti Rahva Muuseumile anti üle Hilda Pääbo-Juuse monumentaalmaal, mis pärines Lundi Eesti Majast.

Peamiselt pabereid ja fotosid sisaldav Kõksi arhiiv anti tartlastele üle eelmisel teisipäeval.

„Milvi Kõks jättis meie otsustada, kelle kätesse arhiiv Eestis usaldada. Kuna mullu tekkis poleemika Eesti kunstimuuseumi ja Tartu kunstimuuseumi ühendamise ümber, otsustasime hetkeks aja maha võtta, et arhiiv ei satuks üleminekuaja segadustesse,” rääkis Jugaste.

Aga kui tuli info, et Kõksi 100. sünniaastapäevaks kavandab Tartu kunstimuuseum korralikku ülevaatenäitust ja kataloogi, otsustas galerii ebakindlale olukorrale vaatamata arhiivi neile üle anda. Sest näitus dikteerib oma aega, kuna käivad olulised uurimistööd.

Tartu kunstimuuseumi teadlased oskavad kaheteistkümnes banaanikastis nendeni jõudnud saadetisest loomulikult kõvasti lugu pidada.

„See on hindamatu abi, mis Kõksi arhiivist tuleb,” ütles muuseumi direktor Reet Mark. „Seal on tohutu materjal pagulaskunstis toimunu kohta, sest tuleb välja, et Kõks polnud mitte ainult kunstnik, vaid ka arhiivipidaja ja samal ajal ka vist väga hea kunstiteadlane. Ta on kogunud kõikvõimalikke ajaleheväljalõiked, infot näitustel esinemiste kohta jne.”