Kui vanalinna Sushihouse’i siseneda, algab ootamatult uus maailm, nagu muutuksid sa Alice’iks imedemaal, kes märtsijänese järel urgu sukeldub.

Sushihouse’is on mitu ruumi: sigarisalong ülakorrusel, müük ja kiirema eine paik eesruumis, kaks restoranimat saali minimalistliku mööbliga ning nurgake neile, kes patjadel istudes jaapani moodi süüa soovivad.

Punane klaasuks avaneb sahinal

Klaasist trepp paljastab jalge all halastamatult paekivist sügaviku, kus kumab kelder. Ukse asemel avaneb tulija ees vaiksel sahinal veinipunane klaassein. Ehkki juba selle koha peal tahaks vau! hüüda, jätkub kliendi meelelahutamine ootamatute disainitrikkidega. Ajalooliste maalingutega laetalad, seinad, orvad, lauad on piinliku täpsusega välja puhastatud ja esile toodud. Seda sulnist ajalugu tembivad aga ülimodernsed detailid. Näiteks pirnist koosnevad valgustid – punane juhe taga. Või ämblikuna laes troonivad ja kroonlühtri moodustavad samalaadsed punasesabalised pirnid. Ootamatud on ka rohelised klaasuksed, mis kööki varjavad. Või eri suuruses klaasid, millest laudadele klaaspalliline maastik moodustub. Flamingoõied, mis laudadel jaapanipärastes nõudes lebasklevad. Sarvilised maskid, vesipiibud, mis sind maja orvades üllatavad.

Kuum käterätt kõigepealt

Esimese toreda asjana ulatab teenindaja lipupunased menüüd, kus on nii disaini, kaasaegsust kui ka ilusat paberikunsti (lisaks menüüdele väärib vaatamist restorani kodulehekülg www.sushihouse.ee).

Koos menüüga serveeritud raamat (hind 150 krooni) teeb toitude nime ja olemuse kaunilt ning filosoofiliselt selgeks. Joogikaardid on muljet avaldava valikuga nii veinide, šampanjade kui ka kange alkoholi osas.

Kokteilide jaoks on eraldi list, teadjate sõnul on jaapanlased suurepäraste kokteilide (ja ka värskete salatite) valmistajad. Proovitud sakura ehk kirsiõis (65) oli segu sakest, purustatud jääst, laimimahlast ning üksildasest punasest kirsist. Maitsev, värskendav, tore. Alati võib tellida ka saket või Asahi õlut.

Enne söögi saabumist tuuakse kuumad käterätid, millesse käsi pühkida. Ja maja kulul saabub kerge eine – kuumad röstpähklid ning seemned värske köögiviljasalatiga.

Ameerikapärased sushid

Sushide keskmine tükihind on umbes sama nagu teistes paikades – 35 kroonist ülespoole. Üllatavalt ei müüda neid paarikaupa nagu Jaapanis, vaid tükikaupa. Traditsiooniliste sushide kõrval pakkusid huvi americano’d ehk ebatraditsioonilisest toormest valmistatud sushid. Ühes neist näiteks suisa veiseliha komponendiks.

Enne sushisid saabuvad anumad, kuhu valatakse kannukesest sojakastet. Seejärel liud värskel bambuslehel sushide, rohelise wasabi sinepi ja roosa marineeritud ingveriga. Avokaado-kreveti sushi (33) tuletab eelkõige meelde kerget salatit. Omapärasema ja ootamatumana mõjub pesto-toorjuustu sushi (33) ning sootuks keele viib alla inari tofu nigiri (40). See on õhukesse tofuliistakusse kängitsetud riisirull.

Ootmatud põhiroad

Suppidest võiks proovida traditsioonilist miso-suppi, mis on valmistatud sojapulbrist ja mida serveeritakse kaanega topsikus pigem joomiseks kui lusikaga söömiseks. Küllalt jaapanipärane on tellida sinna juurde riisi ja sellest toitev eine koosnebki. Miso-supp wakame-vetikatega (40) on tõsiselt lõhnav ja maitsev.

Kaant kergitades õhkas hiljaaegu Tokyost naasnud köögikomandolane: “Täpselt sama lõhn.”Kuna jaapani toidust on kõige lihtsam leida sushit, siis muud tuntakse vähem. Näiteks sashimit, mis on värsked kalalõiked wasabi ja daikoniga. Teriyaki kana (95) on hea valik just oma meeldiva kastme poolest – kana ja wokitud köögiviljad sealjuures pole pooltki nii jalustniitvad kui mõlemat kattev kaste.

Eraldi valitud wok aedviljadest (90) jäi samuti meelde just kastme poolest. Ehkki esmapilgul tundusid wok-aedviljad sarnased, oli nende valik kahes roas siiski erinev.

Ka tasuks proovitada yakitorisid, mis on laavasütel valmistatud grillvardad kas siis mereandidest või mingit sorti lihast. Kanamaksast yakitori (30) porrulaugu ja kirsstomatitega napp varras oma lisanditega oli maitsmist väärt. Koguse poolest suhteliselt minimalistlik. Roogade vahele pakuti ka meeldivaid, ilmselt kohapeal küpsetatud kuklikesi.

Imeliselt kujundatud desserdid paneksid kõigele sellele kauni krooni peale. Selleks aga ei jätkunud enam aega ega tahtmist. Kõik kokku ise mõjus juba desserdina – natuke intensiivset viirukit, väljapeetud lauakaunistusi ning head teenindust.