“Kits õnge ja viiuliga” on lugu Elmar Kitsest, väikest kasvu suurest eesti kunstnikust, Pallase kasvandikust, kes oli erakordne maalija, kala-, pilli- ja viinamees. Kits veetis suurema osa ajast Valgemetsas pilte maalides ja õngitsedes, ta pidas maailma kõige tähtsamaks majaks oma kasvuhoonet, kõige olulisemaks ehituseks oma paati ja kõige targemaks ning ilusamaks kalaks turba.

Seekordne näidend on Elmar Kitse päevikutel põhinev autoportree. Vaikne lugu ilusast inimesest, nagu professor Hans Trass teda Valgemetsast mäletab. Aeg-ajalt pidi Kits muidugi Tartus käima, mis talle ei meeldinud, ja isegi Tallinna sõitma, mis oli juba suisa vastumeelne, aga päris ilma linnata tal ka elada ei õnnestunud. Linnas Elmar Kits enam nii vaikne ei olnud kui metsas. Seal oli tema lemmiklauseks: “Volga kõrts on palju võitnud – Elmar Kits on sisse sõitnud!”

Kes kunstist liiga palju ei tea, saavad esimese mulje Elmar Kitse töödest, kui lähevad ja vaatavad Estonia laemaali, mille Kits maalis koos Evald Okase ja Richard Sagritsaga.

Elmar Kits oli ühtviisi nii vilgas maalija kui ka vilgas kalamees. Ta tegi mõlemad asjad tsiuh-tsäuh ära – pikalt ei munenud. Seetõttu olid tal alati enne teisi kalad ahjus ja, mis veel tähtsam, temast jäi järele palju suurepäraseid töid.

Parim võimalus Kitse töödega tutvumiseks tekib sel suvel Viinistus, kus Tartu Kunstimuuseum paneb üles Elmar Kitse näituse. Sealsamas etendub ka “Kits õnge ja viiuliga”, mille autor on ikka veel Mart Kivastik, aga lavastab Aarne Üksküla ise! Kes ei usu, tulgu vaatama. Lavastajat aitab Raimo Pass. Tema sätib ka muusikat.

Elmar Kitse osas kohtate Kitsele hingeliselt väga lähedast inimest, Aleksander Eelmaad, kes sel suvel esineb viimast korda 59-aastasena. Mängib ka härra Eelmaa hea sõber Tõnu Oja, Kitse naiseks on Rita Raave ja tema poega mängib Margus Luik. Lavastuse (olgu juba ette öeldud) suurepärane kunstnik on Pille Jänes.

Üheksa tundi kunstnikke

Ja veel! 5. augustil esitatakse üks ja vist ka ainus kord eesti teatri ajaloos üheksatunnine näidend “Külmetava kunstniku portreed” – kõik kolm lugu (“Külmetava kunstniku portree”, “Põrgu wärk” ning “Kits õnge ja viiuliga”) mängitakse järjest ette. Richard Wagneri ja Bayreuthi eeskujul tuleb Viinistus suvel ettekandele eesti kunsti 100-aastane lugu. Põhiline erinevus Bayreuthist on muidugi saali suuruses. Viinistu saali ei mahu 10 000 inimest. Seetõttu on mõtet piletid ette osta. Müüma hakatakse neid juba mais.