Raivo Tafenau quintet

Koosseisus: Raivo Tafenau, Meelis Vind, Ain Agan, Raul Vaigla,

Petteri Hasa

Eesti Raadio 1999

Raivo Tafenau uus kvintett on värskel albumil "(alone) together" saavutanud ühise hingamise, mis näib muusikuid piisavalt inspireerivat nautima hetki ka stuudioseinte vahel.

Jazz on ju põhiliselt live-muusika, mille parem osa sünnib publiku ees. Jazzi stuudiosalvestusel satub spontaansus vastuollu kompaktse, rafineeritud lõpp-produkti taotlusega. Seda enam võlub, kui keegi suudab selle vastuolu ületada.

Raivo Tafenau ja Meelis Vindi teineteiseleidmine on fataalne. Meelest ei lähe nende improvisatsioonide tulevärk Pärnu Jazzil rannasalongi keskpõrandal. Albumil "(alone) together" on nad Horace Silveri "St. Vitus Dancei" valanud vaat et täiuslikku vormi.

Lõpuks on Tafenaul oma kvintett, mille headuse üle ta ise ja paljud teised ei väsi rõõmustamast. Head teineteisemõistmist toetab ka välisjõud. Soome trummikooli kõrge tase on teada. Ameerikaski tudeerinud Petteri Hasa on vajalik rütmigeneraator.

Ka vanad relvavennad on heas vormis. Ain Agana improvisatsioonid on köitvad nii lüürilises

("The Nearness of You", Tafenau imekaunis "My Better Self") kui ka jõulises laadis. Raul Vaigla bass loob tundliku ja samas erksa rütmipulsi.

Ka miinuseid annab mõelda. "My Shoes are "Miles" too Big" on teine suurepärane Tafenau oma lugu plaadil, ent mille funkys tulevad kohati esile erinevad rütmitunnetused. Mõnes improvisatsioonis soovinuks ka julgemat üheskoos rütmi lammutamist ja taas kokkupanemist, milliseid vihjeid muusikud jagasid teineteisele tihedamini, kui need kaasatulemist leidsid.