Võistlusest on võimalik osa võtta üksi või võistkonnana. Võistkonna võib moodustada perekond, sõpruskond, kooliklass, lehetoimetus, ministeeriumi osakond jne. Võistkonna suurus on vaba.

Parimatele on auhinnad: esimene auhind 150 eurot, lisaks mitu teist ja kolmandat auhinda, 75 eurot ja 40 eurot. Parimale kooliõpilasele antakse eriauhind.

Iga osavõtja saab osalemise kohta väljaprinditava tunnistuse, 25 parimat väljaprinditava diplomi.

Kellele TUUMA vaja on?

Kokkuvõtete tegemise oskus on tänapäeva kiires maailmas vajalik igal alal. Kokkuvõtteid peavad tegema õpilased ja ministrid, üliõpilased ja teadlased, ametnikud ja parlamendisaadikud, nõunikud ja projektikirjutajad, kirjanikud ja ajakirjanikud jne. Ainult hea kokkuvõtja saab olla edukas. TUUM on hea võimalus oma oskusi proovile panna.

Mida nõuab kokkuvõtte tegemine?

See nõuab oskust pikast tekstist aru saada, sellest infotuum üles leida ja tulemus lugejale edasi anda. Selle juures on vaja jälgida, et

- algse teksti mõte ei moonduks;

- tulemus esitaks teksti autori mõtteid, mitte refereerija arvamusi;

- kokkuvõte oleks lugejale või kuulajale arusaadav ka ilma algse tekstita;

- kirjutatud tekst oleks keelelt tihe, selge, täpne ja kirjavigadeta.

Töid hindab žürii Tiit Hennoste (esimees), Martin Ehala, Külli Habicht ja Jüri Valge.

TUUMA korraldavad Tartu Ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituut ning Eesti Rahvusringhääling koostöös Haridus- ja Teadusministeeriumi, Emakeele Seltsi ja Eesti Emakeeleõpetajate Seltsiga.