Üks selle suve üllataja on olnud Viru keskuse katuseterrassil tegutsev Katusekino, mille eestvedaja Aivar Laan kinnitab, et läinud kuul müüdi välja enam kui pooled seansid. Olgu öeldud, et Katusekinosse mahub 300 filmivaatajat (nii paljudele jätkub wifi-kõrvaklappe ja istekohti) ning kohviku ja terrassiosasse peale selle veel kuni sada inimest.

Laan peab koha edu üheks saladuseks atmosfääri, mida on aidanud luua viimase aja ilusad ilmad ning kohvikus pakutavad road ja joogivalik. „Väga paljud külastajad on ülimalt meeldivaks nimetanud, et kohvikulaua taga head toitu nautides saab väärtfilme vaadata,” nendib Laan. Katusekinosse pääseda tahtjal tasub tema sõnul pilet juba eelmüügist ära osta, sest populaarsemate seansside piletid müüakse kohapeal üsna kiiresti läbi.

Neljapäevast reedeni Küti­orus toimunud filmipäevade populaarsus polnud artikli kirjutamise ajaks veel teada, ent minifestivali korraldanud Sõpruse kino kontaktisik Katrin Jakobson on samuti märganud, et eriseansid tõmbavad rahvast rohkem kui tavalised levifilmid. „Kindlasti annab juurde ka see, et eriüritustel on tavaliselt kas mõni bänd, režissöör või mõni muu tegelane, kes filmi sisse juhatab.”

Artise programmijuhi Katrin Rajasaare sõnul korraldatakse eriprogramme enamasti kino suures, 181-kohalises saalis, sest 72-kohaline on lootusetult väike. Ka neist seanssidest on nii mõnigi välja müüdud. Majanduslikku edu see aga veel ei taga. „Me oleme korraldanud väga palju eriprogramme. Üldine joon on, et need on enamasti kallid ja vajavad väga palju tööd,” märgib Rajasaare.

Kui rääkida konkreetsetest linateostest, mis vaatajaid tõmbavad, siis Katusekino populaarsete seansside hulgas on nii värskeid skandaalseid dokumentaalfilme (Jose Padilha „Hõimu saladused”), filmiklassikat (Bruce Robinsoni „Withnail & I”, Mike Nicholsi „The Graduate” ja Leonid Gaidai „Briljantkäsi”) kui ka filme, mida Aivar Laan iseloomustab eriliste pärlitena (Ron Fricke „Baraka”, David Fincheri „Fight Club” ja Pedro Almodovari „Dark Habits”).

Mitte ainult friikidele

Artise tõmbenumbrite seas on regulaarselt toimuv Jaapani animafilmide festival ja filmisari „Ainult friikidele”. Artis rõhubki suures osas filmisarjadele nagu „Kirjandus kinos” või „Mudilaste multilaegas”. Nädala pärast algab seal Michael Haneke retrospektiiv.

Sõprus omakorda lõpetas paari nädala eest Brasiilia filmiprogrammi ja kostitab sel nädalavahetusel vaatajaid Kim Ki-duki filmidega.

Nähtavasti ei tõmba nn friigifilmid seega enam sugugi ligi üksnes friike. Arvestamata ei saa muidugi jätta ka snobismifaktorit: eriseansside külastajatel avaneb ju šanss „tavamassist” kõrgemale tõusta. Ent nagu märgib Artise turundusassistent Birgit Pajust: kuulsad filmid väärivad alati mitmekordset ülevaatamist, seda enam suurelt ekraanilt.