See mees pole aga niisama väike luuser, vaid tegu on suures ajaloos endale koha leidnud mehega, kellel üle noatera ebaõnnestus atentaat Adolf Hitlerile.

Kui Brian Singeri „Operatsioon Valküür” on ameeriklastele lihtsalt üks huvitav seik Teise maailmasõja ajaloost, siis vähegi haritud sakslase jaoks on von Stauffenbergi läbikukkumise lool müütiline tähendus, mille kui-oleks-alternatiivid painavad meeli tänini. Kas oleks jäänud holokaust pooleli, miljonid sõjavangid suremata ja saksa naised punakotkastel vägistamata?

Aadellikud briti näitlejad

Väikest viisi tekitab von Stauffenberg kui-oleks-mõtteid ka eestlastes, sest oli ju Hundikoopas (Hitleri residents Ida-Preisimaal – toim) põrgumasina plahvatamise hetkel Eestimaa pind veel bolševikest prii.

Ent seda suurt ajaloodraamat seekord ei sündinud. Uhkete traagilise saatusega maailmaparandajate poolt ajaloo kaalukausile pandud väärtused tulid kuidagi pisikesed.

Üldiselt fakte järgivas stsenaariumis torkab silma üks viga: Stauffenberg värbab Hundikoopa-mehe oma käsutusse restoranis, kus käib tants ja trall. Mis oli pärast Stalingradi rangelt verboten. Tantsu ja tralli asemel oleks Stauffenbergi püüdluste mõistmiseks tulnud kasuks näidata hoopis Stalingradi kaotuste leina, sest feldmarssal Pauluse armee mõttetule hukule määramine oli osa hullustest, mille vastu aadlimees Stauffenberg seisis.

1944. aasta 20. juuli mässukatse järel mahalaskmiskomandode ette sattunute seas oli haruldaselt palju teisigi sinist verd sakslasi. See oli eriline fenomen, et rahva teenimisele pühendatud aadel just sellise otsuse langetas. Selles mõttes on küsitav Tom Cruise’i valik peategelase rolli. Asi pole isegi välises erinevuses. Cruise’ile sai stseenis Hitleriga kargud alla panna ja nii tunduski mees aadliku kasvu.

Cruise on võimekas näitleja, kellel on oma karismaatiline sära, kuid see karisma pole aadlimehele iseloomulik üllas joon. Paremini istusid Wehrmacht’i mundrisse briti härrasmehed Bill Nighty (kindral Olbricht), Tom Wilkinson (kindral Fromm) ja Kenneth Branagh (kindral Trescow). Shakespeare’i peal üles kasvanud näitlejatele on Stauffenbergi lugu arusaadav. Kindlasti oleks Stauffenbergi Cruise’ist huvitavamalt mänginud näiteks Liam Neeson või Clive Owen, kuid Cruise oli vajalik kassamagnetina ja see ootus paistab olevat õigustatud.

Täiesti ilmetu on filmi muusika, lahjalt on kasutatud seost Wagneri loominguga. Kui ise ei oska kirjutada, oleks võinud Wagnerit kompileerida: on ju von Stauffenbergi mäss oma tähenduse poolest võrdne Niebelungide lugudes olevatega.

Sarnaselt meie „Detsembrikuumusega” paneb „Operatsioon Valküür” lõppkokkuvõttes vaataja kergendatult ohkama: hea, et niigi läks. Tuli vähemalt üks hästi monteeritud põnevusfilm. Nagu lubatud, reklaamiti ju von Stauffenbergi filmi sellega, et lavastaja on varem teinud teosed „X-mehed” ja „Batmani tagasitulek”. Nüüd on ka Suur-Saksamaa ajalugu valmis, ja mis peaasi, hästi söödaval kujul. Vähemalt ameeriklased vaatavad.

Nüüd kinos

Mängufilm

Operatsioon Valküür

•• Lavastaja: Bryan Singer

•• Osades: Tom Cruise, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Kenneth Branagh jt

•• Homsest kobarkinos