Muuseas – tegemist on üldse esimese karikatuurinäitusega, mis kujutab Eesti akadeemilise taustaga inimesi.

Näituse taga on ülikooli kunstimuuseumi kuraator Marje Ruisu, kes ülikooli pidupäeva eel lappas vanu ajalehti, kus vaja, võttis käärid appi, tuhnis arhiivides ja raamatutes, et leida üles võimalikult palju universitas’ega seotud tegelaskujusid.

Ei saa öelda, et ülikooli praegused õppejõud näitusele just tormi oleksid jooksnud, ent võib-olla pole neil selleks ka vajadust. Suurem osa tänapäeval ülikooliga seotud inimesi on enda kujutamisega ajalehtede veergudel juba harjunud. Küll olevat aga nähtud Riho Illakut kunstimuuseumi uste vahel piidlemas ja hiljem rahulolevalt muigamas. Oli ka põhjust, sest Illakut polnud auväärsest seltskonnast välja jäetud.

Humanitaarid ülekaalus

Kuigi suurem osa väljapanekust näitab rektoreid, professoreid ja õppejõude, on näitusel ka osa, mis kajastab ülikooli eri aegu üldisemalt. Näitusel on väljas kokku 80 pilti 14 kunstnikult.

Reaalalade esindajatel võib jääda pisut kripeldama asjaolu, et neid on piltidel kujutatud üsna vähe. Humanitaaria esindajad on ilmselges ülekaalus, kuid küllap näitab see sedagi, kummal kildkonnal oli rohkem aega ja tahtmist elu elada ka ülikooli seinte vahelt väljas. Olgu kas või kohvikus malet mängides.

Näitusel on vanematest töödest esindatud näiteks Romulus Tiituse, Hugo Hiibuse ja Heinz Valgu tööd, tänapäevastest karikatuurimeistritest on aga esindatud Urmas Nemvalts, Aivar Juhanson ja Hillar Mets.

„Ülikool naerab”

Tartu ülikooli kunstimuuseumis

ülikooli peahoones

avatud: e-r 11-17 märtsi keskpaigani