Söögikoha sildil seisab vapper Vana Toomas, seintel ripuvad Eesti trikoloorid ning menüü pakub heeringasalatit – see ongi Starõi Tallinn (Vana Tallinn), üks kahest Magadani populaarsemast restoranist. Sugugi vähem ei üllata seal sügaval Siberis Eesti restorani omanik, kohaliku oblastiduuma aseesimees. Andrei Popov on Venemaa mõistes väga kõva kohalik tšinovnik.

33-aastane Andrei on sündinud Lätis, aga lapsepõlve veetis Tallinnas. Tema isa oli Nõukogude mereväeohvitser, kes saadeti Eestist Siberi teise otsa Magadani teenima 1989. aastal. Andrei oli siis 14-aastane ning õppis Lasnamäel 15. keskkoolis.

„Mul on Tallinnast kõige soojemad mälestused. Mäletan, et ei tahtnud kuidagi Tallinnast ära sõita,” räägib Andrei, kes lisaks poliitikas osalemisele on edukas ärimees. „Kui esimest korda Magadani nägin, hakkas mul õudne, tahtsin tagasi Tallinna. Kui läksin siin kooli lipsu ja vestiga, siis vaadati mind, nagu oleksin tulnud kuu pealt.”

Paljudele Stalini aja poliitvangidele tähendas Magadani sadam põrgu eeskoda, sest sealt algas tee Kolõma surmalaagritesse, kust paljud ei tulnud tagasi. Ja vaat kus lops, sellises linnas asub Eesti restroran!

Starõi Tallinna avas Andrei Popov viis aastat tagasi. „Ma tegin restorani enda jaoks, et mul oleks siin Magadanis tükike noorusmälestusi,” räägib ta.

2005. aastal esimest korda pärast lahkumist Tallinnas käinud Andrei räägib, et esimese asjana läks ta rongilt maha tulles Snelli tiigi ääre, kus ta väiksena käis salaja kala püüdmas. „Pisarad tulid silma, kui ma seal kaldal seisin,” ütleb Andrei, kes on suur ja tugev mees nagu ehtne siberlane. „Kui ma silmad kinni panin, siis tundus mulle, et kõik vahepealne on olnud unenägu, et elan ikka Tallinnas.”

Starõi Tallinna on Andrei kujundanud nagu tükikese Eesti pealinnast. Eestlase jaoks tundub see ehk mõnevõrra liialdatud, aga Magadani kohta on söögikoht väga armas. Restorani tagumise saali seintel on kujutatud Tallinna linnamüüri ja torne. Tunne on selline, nagu oleks sattunud Müürivahe tänavale.

Keskmise torni külge on riputatud kaks väikest sini-must-valget lippu! Ja seda kohas, mis asub Tallinnast linnulennul 8000 kilomeetri kaugusel.

Teise saali akendel on vitraažid Tallinna vanalinna vaadetega (tehtud Magadani meistri poolt fotode järgi) ning seintel ripuvad suured Tallinna kaupmeeste vapid. „Leidsin need ühest Tallinna vanalinna antiigipoest,” räägib Andrei. „Tahtsin ära osta, aga omanik ütles, et ei müü, sest need on poe sisustuse osa. Tükk aega pidasime läbirääkimisi. Lõpuks ta müüs, kui sai teada, et ma ostan Magadani Eesti restorani jaoks,” naerab Andrei.

Kaup Tallinnast

Andrei käib keskmiselt korras aastas Tallinnas ning ostab siit  vanalinna poodidest kastide viisi asju kokku. „Raekoja ümbruse poodide omanikud teavad vist kõik, et Magadanis on selline restoran,” ütleb ta.

Kui ta tänavu suvel või sügisel Tallinna tuleb, siis on tal kindel eesmärk – osta kaasa nii palju kaste likööri Vana Tallinn, kui jaksab ära viia. Praegu Starõi Tallinnas Eesti jooke pole, on ainult Riia palsam. „Meil oli Vana Tallinna, aga sai otsa,” ütleb restorani administraator, särtsakas Niina. Niina räägib Eestist samasuguse vaimustusega kui Andrei. Hiljem saan teada, et ta pole ise Eestis käinudki, kuid tema vanaema sündis Tallinnas.

Lõplikult nokauteerib Andrei Popov mind siis, kui teatab, et kavatseb Magadanis avada ka... Eesti kohviku! „Sildid oleksid kõik eesti keeles, viina ega üldse kanget alkoholi seal ei müüdaks, põhiline oleks Eesti küpsetised. Sellised, nagu Tallinna vanalinna kohvikutes müüakse”.

Ja mina arvasin, et Venemaal ei suuda mind enam miski üllatada!

Veel sel aastal tahab Andrei Popov tuua Magadani Eestist koka, kes paari nädala jooksul õpetaks tema restoranis päris õigeid Eesti toite tegema. Praegu tehakse neid internetiretseptide ja Andrei näpunäidete järgi.

Loodetavasti saab Andrei siis peagi uhkustada sellega, et restorani seinal ripub ka mõne tuntud eestlase foto kõrvuti Jelena Välbe, Läti eelmise Venemaa-suursaadiku Andris Teikmanise ning briti näitleja Ewan McGregori omaga. 1

Vaata videot restoranist Starõi Tallinn

www.epl.ee

Eesti jahimehed Starõi Tallinnas

•• Kaks aastat tagasi sattusid Magadani Eesti restorani seal läbisõidul peatunud kaheksa jahimeest.

•• Eesti jahimeeste seltsi tegevjuhi asetäitja Andres Lillemäe sõnul avastasid nad Starõi Tallinna juhuslikult linna peal hulkudes. Kiirelt lepiti kokku, et jahiretkelt tagasi jõudes peavad nad seal õnnestunud jahilkäigu auks peo.

•• „Kõrtsi ukse taga oli juba väike järjekord, aga nii kui ütlesime, et oleme Eestist, paluti meid kohe sisse,” kirjeldab Lillemäe saabumist.

•• Suur pikk laud oli eestlastele reserveeritud parimas kohas. „Ausalt öeldes olin tükk aega vait, mis minu temperamendi juures on haruldane,” meenutab Lillemäe. „Ükskõik kuhu vaatasid, nägid midagi kodust. Sellises kohas, mis asub vanajumala selja taga, võtab ikka imestama küll.”

•• Külalisi Eestist teenindati muidugi superstiilis. Administraator Niina käis kogu aeg uurimas, kas kõik on ikka korras. Toit oli Lillemäe sõnul väga hea.

•• „Ühesõnaga, meid võeti seal vastu nagu kõige kallimaid külalisi. Meile näidati uhkusega Eesti lippe seinal,” räägib Lillemäe. „Kui keegi kohalikest väga ülemeelikuks läks ja meie lauda kippus trügima, siis lahendati asi vaikselt, aga konkreetselt.”

•• „Mitte kuskil, mitte kordagi kogu meie Magadanis viibimise ajal ei räägitud poliitikast,” lisab Lillemäe, kuigi just 2007. aastal olid Eesti–Vene suhted kõige teravamad. „Tunti küll huvi, kuidas me seal mandri teises servas elame, ja kõik.”

•• „Kui mõni suguvend satub veel sinna kanti, siis igal juhul tuleks seda asutust külastada ja häbenemata teatada, et ollakse Eestist,” soovitab üks Eesti jahimeeste pealikke. Magadani kesklinnas oskab iga inimene Starõi Tallinna kätte juhatada. Kõik teavad seda kohta.