Lavakunstikooli 23. lennu tudengid Robert Annus ja Uku Uusberg said kolmandal kursusel iseseisvaks ülesandeks võtta kaheinimesenäidend ning tuua see autoritruult, ilma valguse ja muusikata lavale, et keskenduda kõige olulisemale – lavastaja tööle näitlejaga. Peab tunnistama, et tulemus peaks pakkuma huvi kõigile, kes armastavad head ja elusat näitemängu. “Pink” on nn vaene teater, nagu Peter Brooke seda mõtles, selle sõna kõige puhtamas tähenduses.  Laval on vaid pink ja näitlejad ning vaatajate silmade all mängitakse kaht inimlikku ja hinge puudutavat lugu.   

Robert Annus valis lavastamiseks tänapäeva Norra kirjaniku ja esseisti Jon Fosse näidendi “Talv” (kirjutatud aastal 2000). Põhjamaiselt napisõnaline lugu räägib mehest ja naisest, kes kohtuvad ühel kõledal talveõhtul linnas, kus mees on ärireisil. Dialoog on viidud miinimumini, rohkem jääb ütlemata, kui öeldakse, ent ometi on kõik, mis juhtub, inimlikult mõistetav ning tuleb tuttav ette. Seda eelkõige tänu Katariina Laugule, kes mängib meisterliku tragikoomikaga noort purjus naist, kes muudab võõra mehe oma siiruse ja kaitsetusega relvituks. Mehe rollis näeme noort lavastajat Robert Annust ennast.

Uku Uusberg on lavastanud Edward Albee esiknäidendi “Loomaaialugu” (1958), mida mängisid omal ajal koolitööna 12. lennu tudengid Peeter Tammearu ja Peeter Oja. Praegu mängib seda etendust ka Kuressaare Linnateater (lavastaja Egon Nuter). Eesti teatris on Albee tuttav autor, kui meenutada kas või tema kuulsat näidendit “Kes kardab Virginia Woolfi?”, mille nägemiseks Aarne Üksküla ja Linda Rummo esituses võeti Pärnu teatrisse ette palverännakuid.

Legendaarne näitleja salto

Albee 30-aastaselt kirjutatud absurdimaiguline, vaimukas ning valusalt hinge kriipiv “Loomaaialugu” viib ühel pingil kokku kaks eri elukogemuse ning taustaga meest. Margus Prangel mängib südamlikku pereisa, kes puhkab pingil jalga. Tema juurde astub ekstsentriline noormees (Alo Kõrve), kelle pealetükkivas hulluses on metoodilisust ning kelle üksindus on jõudnud ohtliku piirini.

“Pingi” mõlemas vaatuses on stseene, kus näitlejad Katariina Lauk, Alo Kõrve ja Margus Prangel ületavad teatud piiri, mille ette jäädakse realavastuses aukartuse või julguse puudumise tõttu pidama. Seda, mis sünnib “Pingi” parimatel hetkedel, võib nimetada legendaarseks näitleja saltoks, mis turvaliselt harjumuspärase näitlejamänguga harjunud vaatajat ühtaegu puhastab, ehmatab ja vapustab.

Noortedramaturgia Teatrikohvikus

•• Täna ja homme algusega kell 15 loetakse rahvusraamatukogu kohvikus ette uusi noortenäidendeid.

•• Ettelugemisele tulevad Wojciech Tomczyki “Nürnberg” (Poola), Jan Liedtke “Kamikaze pildid” (Saksamaa), Peca Stefani “Värvit” (Rumeenia), Lutz Hübneri “Creeps!” (Saksamaa), Joel Pommerati “See laps” (Prantsusmaa) ja Klas Abrahamssoni “Kas sulle meeldib porno?” (Rootsi). Lugejateks on Merle Palmiste, Maria Soomets, Katariina Lauk, Tiina Rebane, Hans Kaldoja, Tõnu Oja, Tanel Saar jt.

Vaata ka: www.theatrecafe.eu

“Pink”

1. vaatus

Jon Fosse “Talv”

•• L: Robert Annus

O: Katariina Lauk, Robert Annus

2. vaatus

Edward Albee “Loomaaialugu”

•• L: Uku Uusberg

O: Margus Prangel (Draamateater), Alo Kõrve (Linnateater)

•• Esietendus 20. septembril rahvusraamatukogu teatrisaalis