Enamiku euroliidu riikide suursaadikud läksid eile tagasi oma ametipostile Teherani, kust nad olid lahkunud seitsme kuu eest seoses diplomaatilise tüliga, mille vallandas Saksa kohtu otsus, et Iraani liidrid on seotud dissidentide tapmisega Berliinis.

Saadikud saabusid Swissairi lennukiga eile hommikul Teherani Mehrabadi lennuväljale. Naasjate hulgas ei olnud euroliidu riikidest vaid Prantsuse, Saksa ja Portugali suursaadikut. ühtegi Iraani ametnikku lennuväljal saabujaid tervitama ei olnud tulnud. Diplomaatilise kriisi lõpetamise kokkuleppest lähtudes naaseb Iraani ka Saksa suursaadik.

Kõik 15 Euroopa Liidu riiki, Kreeka välja arvatud, kutsusid aprillis oma esindajad Teheranist koju, kui Saksa kohus mõistis Iraani tippjuhid süüdi 1992. aastal Berliinis aset leidnud Iraani kurdidest teisitimõtlejate tapmises. Hiljem kutsus oma saadiku tagasi ka Kreeka.

Prantsuskeelsed kohtuvad Vietnamis

Vietnami pealinnas Hanois algas eile maailma prantsuskeelsete riikide seitsmes tippkohtumine, millega loodetakse muuta organisatsioon maailmas tunnustatud poliitiliseks jõuks.

47 riigist ja kahest vaatlejastaatusega riigist koosnev organisatsioon La Francophonie peab esmakordselt biennaali Aasias. Ka Vietnamile on see esimene kord võõrustada rahvusvahelist tippkohtumist. Homseni kestev tippkohtumine avati tseremooniaga, millel laulsid vietnami lapsed ja rahvariietes naised.

"Meie ühine võitlus võimaldab meil vältida maailma, kus kogu kõne, mõte ja loovus on vormitud sama shablooni järgi," ütles Prantsuse president Jacques Chirac avatseremoonial peetud kõnes.

Efektiivsemaks tegutsemiseks valib La Francophonie endale Hanois esmakordselt peasekretäri. Ainsana kandideerib sellesse ametisse möödnud aastal USA survel üRO peasekretäri kohast ilma jäänud Boutros Boutros-Ghali.

Hillary Clinton kohtub Naina Jeltsinaga

SRü riikides kaheksapäevasel ringsõidul viibiv USA presidendi abikaasa Hillary Clinton kohtub täna Jekaterinburgis Venemaa presidendi abikaasa Naina Jeltsinaga.

Juba eile õhtul Jekaterinburgi saabunud Naina Jeltsina tunnistas, et on tähtsa kohtumise eel üsna erutatud. Venemaa ja USA esileedi kavatsevad külastada Jekaterinburgi meditsiinikeskust Bonum ning kohtuda Uurali Naisassotsiatsiooni esindajatega. Nad osalevad ka USA kunstinäituse avamisel ning jälgivad kontserti kohalikus filharmoonias. Homme sõidab Hillary Clinton Novosibirskisse.

Teisipäeval ringsõitu alustanud Hillary Clinton on külastanud juba Usbekistani, Kasahstani ja Kõrgõzstani.

Venemaa toetab Baltimaade astumist Euroopa Liitu

Venemaa on huvitatud Euroopa Liidu ittalaienemisest, ütles Läti ajalehele Neatkariga Rita Avize Venemaa suursaadik Riias Aleksandr Udaltsov.

Vene diplomaat kordas taas, et Venemaa ei toeta Balti riikide ühinemist NATO-ga, kuid pooldab Läti, Leedu ja Eesti astumist Euroopa Liitu. Käsitledes suhteid Lätiga, toonitas suursaadik, et need koosnevad kolmest peamisest komponendist - poliitilisest, majanduslikust ja humanitaarsest paketist. "Kõigist neist kolmest on asjad normaalsed vaid teises paketis - majandussuhetes," ütles Udaltsov.

Vene suursaadik märkis, et Läti tegutses "ebaadekvaatselt", kui ta lükkas tagasi Venemaa julgeolekugarantiid.

Rumeenia kommuniste vaevasid suguhaigused

Enne kommunistliku rezhiimi kokkuvarisemist 1989. aastal kuulus iga viies suguhaiguse kandja Rumeenias kommunistliku partei juhtkonda, ütles neljapäeval riigi juhtiv veneroloog.

"üle 20 protsendi sugulisel teel levivate haiguste kandjatest kuulus kommunismiperioodil Rumeenia partei ja riigiametnike ladvikusse," ütles Bukaresti suguhaiguste keskuse esimees Justin Diaconu päevalehele Evenimentul Zilei. "Pooled neist olid hierarhia tipust," kinnitas Diaconu.

Austria president kandideerib teiseks ametiajaks

Austria president Thomas Klestil teatas eile, et kavatseb tuleva aasta aprillis kandideerida presidendiametisse ka teiseks kuueaastaseks ametiajaks.

65-aastane konservatiivist president avaldas lootust, et võidab suuresti tseremoniaalsesse ametisse kandideerides paljude parteide toetuse.

Presidendiks saamise soovi on avaldanud veel kaks kandidaati - poliitiliste kogemusteta ehitusmagnaat Richard Lugner ja Liberaaldemokraatliku Foorumi liider Heide Schmidt.

Reuters/AP/Baltic News Service/EPL