Idee teha sellisel suurel teemal keskus väikese Äksi tühjalt seisnud spordihoonesse tundub esmapilgul lausa sürreaalne, kuid nagu arvab asutuse juht Asta Tuusti: Vooremaa on selleks väga sobiv koht, sest ümbritsev maastik oma voorte, järvede ja kividega on jääaja liustike pärandus.

Tanel Padar tervitab

Idee kannab ja tõmbab publikut – kui laupäeval keskusesse jõuan, ütleb maja infojuht veidi väsinud häälega, et neil on iga päev käinud 500–800 külastajat ja avapäeval oli huvilisi lausa tuhat. Nädalavahetus on Tartu arhitekti Üllar Variku lahendusega ümberehitisse toonud palju lastega peresid, loodusteadusega on tutvuma toodud lausa imikud. Helifoon meenutab rahvarohket veekeskust. Fuajees tervitab külastajaid videoekraanilt veidi naiivselt muinasinimeseks grimeeritud Tanel Padar.

Kõik algab Suure Pauguga. Maad läbi ajastute tutvustavatel stendidel on väga palju teksti, mida lugedes meenuvad põhikooli geograafiatunnid. Võib-olla oleks võinud eesti-, inglis- ja venekeelsed näitusetekstid olla veidi napimad ja löövamad? Nii pikkadena kippusid nad graafilisi lahendusi „ära sööma”.

Tundus, et lapsi huvitasid esimese korruse aatriumis troonivast suurest mammutitopisest enam interaktiivsed stendid. Nendega on jääaja keskuses aga sama mure, mis ka näiteks meremuuseumis – elektroonika ei pea liiga paljude külastajate näpusurvele vastu.