Kõlaline tervik

Värske albumi kahel plaadil on kokku 40 laulu, esimese plaadi tuumikuks on kunagi kassetil “Vana kloun” ilmunud materjal, teine plaat “Armastuseämblik” põhineb kassetil “Hinge-

lind”.

“Need kassetid olid isa ühed terviklikumad projektid ja nende laulude kohta on minult ka kõige rohkem küsitud,” põhjendas arhitektuuriüliõpilasest Alender-Leht, kes on isa loomepärandi hoidja. “Lisaks valisin isa avaldamata lugude hulgast selliseid, mis mulle endale rohkem meeldisid ning põnevamad tundusid, üritasin ka jälgida, et moodustuks kõlaline tervik.”

Alender musitseerib plaadil ansamblitega Varjud, Teravik ja Data. “Üks laul on ka koos orkestriga ning kaks laulu on salvestatud Tartu Raadiole antud intervjuu käigus,” märkis tütar.

Plaadi tegemise algtõukeks oli Urmas Alenderi 22. novembril möödunud 50. sünniaastapäev. “Kahju, et päris õigeks ajas valmis ei jõudnud, aga nagu ikka – heli restaureerimine ja kõigi õiguste kooskõlastamine võttis oma aja.” Albumi idee autor on Yoko, tehnilistes ja levitamise küsimustes nõustas teda Karel Boggens plaadifirmast hyper.records. Boggensi sõnul on Alenderi muusikaga plaadid aegumatu kaup. “Alenderi albumid ei ole kindlasti tooted, mis kahe kuuga maha käiks. Ruja kogumiku “Need ei vaata tagasi...” mõlemat plaati on näiteks tänaseks ostetud pea 3000 eksemplari, lisaks paar tuhat kassetti.”

Uue albumi kujundas Heino Prunsvelt, kelle disainitud on näiteks ka Rein Rannapi plaat. Mahuka voldiku kujunduses on kasutatud arvukalt vanu fotosid ja ka Alenderi enda joonistusi. “Tahtsime teha hästi ilusa, tagasihoidliku kujunduse, mis annaks isa kohta ka natuke tausta – artist ise ju antud juhul tausta anda ei saa.”

Yoko Alender-Lehe sõnul tahab ta järgmiseks välja anda isa luulekogu. “Isa on kirjutanud 350 luuletust või isegi rohkem, need on mul veel läbi töötamata, nii et raamatu kohta täpsemaid veksleid välja jagada oleks ennatlik.”

Yoko jäi filmiga rahule

Isa biograafia ilmumine on Yoko sõnul lahtine. “Biograafia tegemine on keeruline, see nõuab väga head toimetajat, sarnast fanaatikut nagu äsjase tõsi-elufilmi tegija Liia Sakkos.”

Alenderi sünniaastapäeva nädalal kinos ja ETV-s esilinastunud dokfilmiga jäi Yoko väga rahule. “Film oli suur töö, väga hästi tehtud. Sakkos lähenes väga põhjalikult, mul endalgi oli seda filmi huvitav vaadata.”

Yoko sõnul üllatasid teda näiteks mõned Tartu muusikapäevadel võetud kaadrid. “Vaatasin isa nägu ... ta oli ikka nii läbi omadega, valus oli vaadata. Mina olen seni rohkem isa muusikaga tegelenud, film keskendus rohkem talle kui inimesele.”

Kohtumine Albertiga

Plaadiesitlus 21. dets k 21 Von Krahli baaris. Õhtut sisustavad Kärt Tomingas, Siiri Sisask, Merle Jääger, Ott Arder, Villu Tamme jt