Stephen Sommersi lavastatud ja ka tema käsikirja järgi vändatud filmist tuleb tänavuse filmiaasta üks suuremaid kassahitte, mis on juba ületanud eelmise filmi, ”Muumia” tulemused. See teenis Ameerikas 115 miljonit dollarit.

“Muumia tagasitulekus” on peamiselt samad tegelaskujud, mis kahe aasta taguses “Muumias”, neid kehastavad näitlejadki on samad. Seevastu on ette mängitud lugu veelgi ootamatum ja hoogsam. Hirmsat needust kandev preester Imhotep ärkab ellu mitte kauge Egiptuse muististe vahel, vaid koduses Londonis, kus “Muumia” kangelased Rick ja Evelyn õnnelikult elavad. Nimelt asub Impothep Briti muuseumis, kus ta jälle ellu äratatakse.

Uue filmi tegevus toimub 10 aastat hiljem ehk siis 1933. aastal. Ometi annab seegi aastaarv võimaluse luua kinolinal stiilne retromaailm, mis toob filmi romantilisi noote. Suurejoonelisemaks ei tee järge üksnes filmitrikid, mille võimalused praeguses digitaalses ajastus nii kiiresti avarduvad. Filmi käsikiri on meisterlikum. Seal on nii palju hoogsalt arenevaid ohuolukordi ja viimasel hetkel pääsemisi, et need hoiavad pinget alguskaadritest peale kuni lõpuni. Seda muidugi siis, kui võtta omaks tegijate pakutud lapselik seiklustemaailm, kus kõik on lubatud ja kõik on võimalik.

Ameerika filmikriitikud on peaaegu üksmeelselt nimetanud ”Muumia tagasitulekut” suviselt sobivaks meelelahutuseks. Sellega tuleb nõustuda.

MUUMIA TAGASITULEK

• The Mummy Returns USA 2001

• ReÏissöör Stephen Sommers

• Osades Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Arnold Vosloo, Oded Fehr, Patricia Velazquez

Alates 8. juunist kobarkinos