Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festival (HÕFF) toimub tänavu teist korda ja toob Valge Daami kodulinna kokku õudusfilmide režissöörid, teemaga seotud rahvusvahelised filmiinimesesed ning fantaasia- ja õudusfilmide fännid. HÕFF toimub Haapsalu linna, Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali ning Haapsalu Kultuurikeskuse ühisprojektina.

„Piir fantaasia- ja õudusfilmi ning musta huumori vahel on sageli väga mõtteline ja on raske öelda, kus lõpeb fantaasia ja algab koomiline hirm. Paljudel tunnustatud festivalidel linastuvad kõrvuti mõlemasse žanri kuuluvad filmid ning otsustasime HÕFFi programmi koostades sama teed minna,“ sõnas festivali juht Sten Saluveer.
„Talviselt uinuv Haapsalu Valge Daami ning pisut gootiliku miljööga on kindlasti parim kodu HÕFFile. Oleme koostöös haapsalulastega mõelnud pealinnast ning mujalt Eestist tulijaile ning välja töötanud mitmeid soodsaid ööbimis- ja majutusvõimalusi. Keskööl lossihoovis vaimudega näost näkku sattumist kartma ei pea,“ muigas Saluveer.

Pilootüritusena eelmisel aastal ennast tõestanud HÕFF toob tänavu vaatajate ette 18 täispikka, viimase paari aasta jooksul valminud mängufilmi 12 riigist. Enamus neist filmidest linastub Eestis esmakordselt. Taivani kalleim kummituslugu „Siid“, kultusfilmistaatussesse tõusnud „Sheitan“
Prantsusmaalt Vincent Casseliga peaosas ning Portugali menufilm „Võõras veri“ on Saluveri sõnul vaid vähesed näited laiahaardelisest filmiprogrammist.

HÕFF toob Eestis esmakordselt vaatajateni ka paremiku Briti uue laine õudusfilmidest. “Aastakümneid koomas viibinud žanri ärkamist kinnitavad kolm eriilmelist briti filmi aastatest
2002-2006. Fookuse juhatab sisse juba 20. märtsil kell 18.00 toimuv eriüritus Tallinna Kinomajas, kus enne filmiseansse toimub tasuta loeng briti hirmufilmide uutest tuultest,” sõnas Saluveer.

1981. aastal valminud vene multifilmi „Kolmanda planeedi saladus“ ontlikku eestikeelset dublaaži suudavad peast tsiteerida terved põlvkonnad. HÕFF teeb kultusfilmile kummarduse erilinastusega, kuhu festivali korraldajad ootavad filmiga koos üles kasvanuid oma lastega. Lisaks loovad ajaloolist konteksti l973. aastal Cannes'i festivalil eripreemia pälvinud prantsuse sürrealistlik sci-fi anima „Metsik planeet“ ja Kanadas valminud kuulus rockanimatsioon „Heavy Metal“.

HÕFF on arvestanud ka kõige tugevama närvikavaga filmihuvilistega. Haapsalu Kultuurikeskuse väikeses saalis linastuvad hilisöösel skandaalsed ning eriti hirmutavad friigifilmid.

„Mullune Haapsalu festivali populaarseim film, ekstreem-horror „Kannibal Holocaust“ tõstatas koos Voldemar Kolga videoloengu ja eessõnaga vastandlikke mõtteid filmide teemal, mis käsitlevad inimhinge pimedamaid poolusi eetilisi käitumismalle eiraval moel. Ekstreemfilmid räägivad sagely sündmustest, mida ühiskond eirab, seetõttu otsustasime jätkata selliste filmide näitamist koos analüüsivate sissejuhatustega,“ ütleb programmi üks koostajatest Helmut Jänes.

Haapsalu Kultuurikeskuses üllatavad publikut veel professor Jaan Toomiku tudengite kunstiprojekt „Hirmurõõm 2“ ning Eesti Meediakunstnike Ühingu (MARTU) videoprogramm „Seletavad asjaolud“.

HÕFFi avab 22. märtsil Haapsalu Kultuurikeskuses linastuv kolme Oscariga pärjatud koguperefilm "Paani labürint" ja sellele järgnev pidu, kus esinevad bändid „Agent M“ ja „Pulls“ ning jitaalia õudusfilmide muusikat mängivad DJ'd.

Festivali lõpetab pool sajandit tagasi esilinastunud Hammer Stuudio suurteos, Terence Fisheri „Frankensteini needus", kus peaosades mängivad Christopher Lee ja Peter Cushing.


Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festival toimub 22. - 25. märtsini Haapsalu Kultuurikeskuses. Festivali filmidel on soovituslikud vanusepiirangud. Kõiki filme juhatavad sisse festivali korraldajad ja selle žanri asjatundjad. Suures saalis linastuvad filmid on eestikeelse tõlkega, kohapeal reaalajas näidatavate subtiitritega.

Festivali pass maksab 300 krooni, päevapilet 90/120 ja üksikseansi pilet 30/50 krooni. Pääsmed on müügil Piletilevis, Statolides üle Eesti ja tund enne seansi algust kohapeal.