Saare eraldatuses püüab Tom taas leida rahu ja vaikust, mille sõda on hävitanud. Teda aitab habras, kuid elurõõmus Isabel (Alicia Vikander). Mõlemad on sõjast omamoodi räsitud: Isabel on kaotanud oma vennad, Tomi on sõda hingelt nüristanud. Kahjuks ei lähe noore abielupaari elu tragöödiata: Isabelil on kaks nurisünnitust ja see jätab tema muidu rõõmsale olekule sünge varju. Ent siis triivib justkui märk selgest taevast nende saare randa paat, milles on mehe surnukeha ja väike nuttev beebi. Oma laste kaotusest murtud Isabel kiindub kohe väiksesse tüdrukusse ja veenab Tomi asjast mitte teatama. Surnud meest ju enam aidata ei saa ja laps vajab hoolitsust.

Mis on õige ja mis vale?

Kuna keegi Isabeli viimasest nurisünnitusest ei tea, saavad nad öelda, et väike tüdruk on nende laps. Nad jätavadki beebi endale ja möödub hulk õnnelikke aastaid, kuni Tom avastab naise (Rachel Weisz), kes merel kaduma jäänud meest ja last leinab. Tomi halvab teadmine, et nad on leidnud oma õnne, varastades kelleltki lapse. Kas anda sellest teada, püüda tehtud viga parandada ja riskida Isabeli kaotusega või jätkata nii nagu enne ja seada enda ja oma naise õnn esikohale? Mis on õige ja mis vale ning kelle vaatepunktist? Lapse jaoks on Tom ja Isabel tema vanemad, kuigi neil ei olegi ehk talle mingit õigust.
Abielupaari õnne varjutavast lastetusest saab nende proovikivi (pildil Alicia Vikander, Michael Fassbender). Kas leitud lapse endale jätmine on heategu või kuritegu?

Draama keerleb nende raskete küsimuste ümber ja räägib armastusest, ohverdamisest, lojaalsusest, aga ka andestamisest. Mõneti peavad kõik tegelased üle saama oma suurest kiindumusest. Film on südamlik, kuid ka omajagu tume, nagu režissöör Derek Cianfrance’il („New Yorgi varjus”, „Kurb valentinipäev”) kombeks. Filmi ilmestavad kaunid loodusvaated, hea kaameratöö ja ka hea näitlejatöö. Fassbender ja Vikander sobivad suurepäraselt oma rolli ja täiendavad paarina teineteist. Fassbenderi otsusekindla ja kaitsva tugevuse tagant kumab murtust ja haprust, samal ajal kui Vikanderi haprast kujust kiirgab ürgemalikku jõudu. Siiski ei joonistu kumbki tegelane piisavalt hästi välja ega ole küllalt sügav, mistõttu melodraama jääb veidi kuivaks. Kaotusvalust, häbist, kahetsusest nõretava filmi asemel näeme tsiviliseeritud kaunist kannatust. Kuigi film oleks võinud jätta sügavama jälje, on see siiski kvaliteetne ja käsitleb huvitavat moraalset dilemmat.

FILM

UK, Uus-Meremaa, USA 2016

Režissöör: Derek Cianfrance

Näitlejad: Alicia Vikander, Michael Fassbender, Rachel Weisz

Kinodes alates 28. oktoobrist