Kõik inimesed, sealhulgas Mickey Rourke jõuavad ükskord eluõhtusse. Veel filmis „9 ja pool nädalat” sile ja malbe naeratusega nägu on muutunud kortsuliseks ja pundunud. Elu on mehe valmis küpsetanud mängimaks nimirolli Oscari auhindade rallis osalevas filmis „Maadleja”.

Film heidab pilgu Ameerika maadluse kulisside taha. Kus on tursked lihased punni pumbanud härrasmehed, kes on võimelised pakkuma publikule tipptasemele sõud, kus on dramaatilist pinget, higi ja vere-pritsmeid. Ühte sellist inimese keha suure katsumuse alla panevat elukutse esindajat Mickey Rourke mängibki.

Tema kehastatud Randy Rammija Robinsoni draama seostub üha tiksuva bioloogilise kellaga – pole enam seda ihulist ressurssi, et igapäevatöös jät-

kata. Täiesti filosoofiline probleem – kuidas elada siis, kui vanaduse tõttu ei saa enam elada nii, nagu sa oled ikka elanud.

Rourke ei ole vist väga võimsa ja trillitud psühhofüüsisega näitleja. Tegu on endise poksijaga, kes on ikka teinud keni sutse filmides, sealhulgas suure osa just kehvades. Ent Randy roll ei nõuagi temalt keerulise intellektuaalse dialoogi pidamist või siis suurt dramaatilist võitlust vihavaenlasega.

Tasemel kõrvalosad

Randy on filmis vaikne mees, kes on oma elust laskud minna perekonna, lähedased, raha. Randy mängimiseks on vaja rahulikku närvi, selget silma ja sarmi, ning viimast on Rourke’il tohutus koguses. Rourke’i vaevumärgatav naeratus võlub tuhat korda enam kui mõne teise näitleja pikad stseenid, kus suu kõrvuni.

Vana ja üksik maadleja on kinolinal olemas sarmikal viisil, nii et temale elatakse täiega kaasa. On tõesti Oscari klassi osatäitmine, kuigi näitlejaeelduste ja

-oskuste poolest ta seda justkui olema ei peaks.

Film ei ole mingil juhul Rourke’i soolo. Infarkti läbi elanud peategelane püüab mõistmist leida keskikka jõudvalt striptiisitantsijalt Cassidylt (Marisa Tomei) ja kunagi hüljatud tütrelt Stephanielt (Evan Rachel Wood). Tomei väärt vastumängu on tunnistatud Oscari-nominatsiooniga. Täiesti on olemas ka tütar Stephanie roll, millel on filmi arenguloos kindel ja täpne mõte.

Ameerika mõõtmeis pisku rahaga tehtud filmis puuduvad nii stsenaariumis kui ka lavastuses suured vindipealekeeramised ja dramaatiline vaht. Pigem film venib pisut. Pisikeses sõltumatus stuudios valminud töö kaadrites pole näha laristamist, ent kõik vajalik on olemas. Ka võtted võistlussaalidest ja võistlejatest on suurepärased. Tegu on pisikese, aga väga inimliku filmiga, kus on suur inimlik sõnum vanakssaamisest. Ja see on maadlusringis väga valus.

Mickey Rourke’i teine tulek ei ole päris ootamatu. Juba koomiksifilmis „Sin City” ilmus ta uues kvaliteedis, just nagu aastatega paremaks läinud vein. Nüüd siis on ta teinud tõelise läbimurde.

„Maadleja”

Lavastaja: Darren Aronofsky

Osades: Mickey Rourke, Evan Rachel Wood, Marisa Tomei

Kobarkinos 23. jaanuarist