Vanemuise teater etendab 4. ja 5. jaanuaril Tallinnas Rahvusooperis Estonia Tšaikovski balletti “Pähklipureja”.

Efektsete dekoratsioonide ning kireva valguskujundusega lasteballeti lavastas Pär Isberg Rootsi Kuninglikust Balletist.

“Vanemuise repertuaaris on “Pähklipureja” juba kolmandat talve ning ainuüksi esimesel talvel vaatas seda lavastust rohkem kui 13 000 inimest,” ütles Tambet Kaugema Vanemuise teatrist.

Pär Isbergi ja Erik Näslundi kirjutatud libreto põhineb Elsa Beskowi lasteraamatu “Petteri ja Lotta jõulud” ning E.T.A. Hoffmanni teose „Pähklipureja ja Hiirtekuningas” ainestikul. “Pähklipureja” kauni muusika on kirjutanud Pjotr Tšaikovksi.

Pär Isberg, kes aastatel 1996–1999 oli Rootsi Kuningliku Ooperiteatri peakoreograaf, on toonud varem sellesama “Pähklipureja” lavale nii Stockholmis kui ka Göteborgis. ”Neid lavastusi mängitakse seal vaheaegadega tänaseni,” selgitas Isberg. ”Ja tore, et selle kauni balletilavastuse teekond jätkub edukalt ka Eestis.”

“Pähklipureja” lavakujunduse tegi Bo-Ruben Hedwall ja kostüümikunstnik oli Ann-Mari Anttila, valguskujunduse lõi Torkel Blomkvist: kõik kolm on Rootsist. Lavastuses tantsib Vanemuise 40-liikmeline balletitrupp, samuti astuvad publiku ette Vanemuise Tantsu- ja Balletikooli õpilased ning šoti terjer Monty.

Aasta tagasi osales Vanemuise balletilavastus Sankt-Peterburgis toimunud “Pähklipureja” festivalil. Pjotr Tšaikovski 165. sünniaastapäevale pühendatud festival toimus Venemaa vanimas muusikateatris, mis praegu kannab nime Peterburi Konservatooriumi Ooperi- ja Balletiteater.