""Viiuldaja katusel" on sisult kindlasti kõige kaalukam muusikal, mida ma olen kuulnud või näinud," ütles lavastaja Vahur Keller.

Muusikali tegevus toimub 20. sajandi alguses Kiievi lähistel väikeses juudi külakeses Anatevka. Loo peategelane on filosoofikalduvustega piimamees Tevje, kes üritab traditsioonide kohaselt korraldada oma pereelu, muuhulgas tuleb tal panna mehele viis tütart. Kui vanim tütar Tzeitel palub luba abielluda vaese rätsepaga ja põlgab ära talle välja valitud keskealise varaka lihuniku, peab Tevje valima tütre õnne ja iseenda unistuste vahel.

Karm saatusehoop tabab tervet Anatevka küla - vene võimud sunnivad pered oma kodudest lahkuma. Algab pikk teekond uude koju. Muusikal "Viiuldaja katusel" põhineb kirjaniku Sholem Alejchemi jutustusel "Piimamees Tevje".

""Viiuldaja katusel" on kantud juutide sajandite kestel kokku korjatud tarkusest, et kui täna läheb sul kehvasti, siis on see kindel märk, et homme on kõik parem," selgitas Keller.

Esmakordselt jõudis "Viiuldaja katusel" Broadwayl lavale 1964. aastal ning on senini üks maailma enimmängitud muusikale. Paljud meloodiad sellest muusikalist on saanud ülituntuks, nagu näiteks "Tradition", "Matchmaker", "If I were a Rich Man", "Sunrise, Sunset" ja "Do You Love Me".

Eestis on see muusikal varem laval olnud ühe korra: 1989. aastal lavastas Georg Malvius "Viiuldaja katusel" Estonias, peaosas Jüri Krjukov, kelle roll oli sedavõrd sügav ja võimas, et muutus legendiks.