Rockooperi libreto autorid on Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper, lavastaja Tiit Ojasoo, kunstnik ja kaaslavastaja Ene-Liis Semper. Helilooja on Rein Rannap, muusikajuht ja dirigent Toomas Vavilov. Lavastuses on kaastegevad Vanemuise sümfooniaorkester, ooperikoor, bänd ja tantsijad.

Lavastaja Tiit Ojasoo sõnul on Ruja üks väheseid eesti rockbände, mis kasutas laulutekstidena kvaliteetset poeesiat. „See on väga inspireeriv,” ütles ta. „Ruja oli eelärkamisaegne rockbänd, nõukogude ajal väga eestimeelne, aga kui ärkamisaeg tõesti kätte jõudis, viibisid mitmed neist Eestist eemal. Omamoodi kõnekas paradoks.”

„Olen väga üllatunud ja õnnelik, et viisid ja sõnad, mis algselt olid mõeldud kõlama ju vaid päevakajaliselt, kõnetavad kuulajat ikka veel,” rääkis helilooja ja Ruja muusik Rein Rannap. „See, et Ruja lugu võiks lahti rulluda lavalaudadel, on olnud mu ammune soovunelm, kuid Vanemuine jõudis selle plaanini täiesti iseseisavalt.”

„Lisaks eluloosündmustele, mis võivad juhtuda ühe rockansambliga igas ühiskonnas,” ütles Rannap, „on Ruja puhul juures veel palju rohkem dramaatilist, teatraalset pinget: konfliktid võimudega, ärakeelamised, piki noatera käimine – et üldse tegutseda saaks.”

„Kriitika ja iroonia ühiskonna aadressil, isamaalisus ja vaimsuse püüdlused – need on vaid mõned märksõnad, mis eristavad Rujat enamikust selleaegsetest ansamblitest, muutes nii teema lava jaoks põnevamaks ja paljukülgsemaks. Näen vaimusilmas tulemust võimalikult realistlikuna, nii saaks tekkida üldistus, mis võiks huvi pakkuda teistelegi sarnase saatusega rahvustele,” arvas Rannap.

„Loodava rockooperiga soovib Vanemuine väärtustada legendaarse ansambli heliloomingut,” ütles teatrijuht Paavo Nõgene. „Paljudes tekitab see kindlasti meeldivat äratundmisrõõmu. Ja paljudele noorematele inimestele pakub lavateos uusi põnevaid muusikalisi avastusi.”

Ruja solisti Urmas Alendri tütre Yoko Alendri sõnul on Ruja rockooper tema jaoks erinevaid aegu ja kultuurisituatsioone ühendav sündmus. „Olles kasvanud koos Ruja muusikaga. Olen ise täiskasvanuks saades ja Ruja loomingut kuulates olnud üllatunud meeste noorusest ajal, kui nad lõid oma loomingu paremiku. Nagu teame, õhkub Ruja lugudest ajatust ja väärikat maailmamõistmist.”

„Huvitav on näha, kuidas see toimib tänapäeval, millisena mõjub noorte esituses,” lisas Yoko Alender. „Mulle näib, et tänaste 15-20 aastaste seas on ka mingi uus sarnane energia. Erilise põnevusega ootan muidugi Urmas Alendri osatäitja esitust. Olen aastaid jälginud eesti lauljaid ja mõelnud, et kelles oleks kuulda-näha sarnast jõudu, emotsionaalsust ja omapära.”

Osatäitjate leidmiseks korraldab Vanemuine konkursi, milles osalemissoovist saab teada anda teatri muusikatoimetajale Marika Pettile e-aadressil või telefonil 7440 164.

Tallinnas teatri NO99 ruumes 30. septembril ja 1. oktoobril toimuval ettelaulmisel tuleb konkureerijail esitada Ruja lugu „Roostevaba maailm”, mille noodid leiab Vanemuise koduleheküljelt.

Ruja-teemaline rockooper esietendub 15. augustil 2008 Vanemuise vabaõhulaval – samas paigas, kus 2004. aasta suvel etendus rockooper „Jesus Christ Superstar”. Kokku antakse vaid kaheksa etendust.