Teost toimetanud Reet Neimar sõnas, et raamat on suur ja paks, aga hämmastavalt kergelt loetav. “Selle raamatu näol on tegemist Eesti teatrikirjanduse kõige põhjalikuma monograafiaga,” arvas Neimar, lisades, et ta peab silmas kogu teatrikirjandust, ka vanu raamatuid.

Teose tarvis tegi autor enam kui nelikümmend intervjuud Jüri Krjukovi kolleegidega ja näitleja sugulastega.

Loomulikult on kasutatud kõike Jüri Krjukovi poolt öeldut. “Minu intervjueeritavate hulgas olid Aare Laanemets ja Evald Hermaküla. Et asi ei läheks halvaendeliseks, lõpetasin ma intervjueerimise ära,” rääkis autor musta huumoriga raamatu esitlemisel oma inimesteküsitlemise tööst.

Autori kinnitusel oli tal raamatu mahust tunduvalt rohkem materjali, mille seast tuli teha valik.

Purje sõnul ei tulnud eriti muretseda selle pärast, kuidas armastatud näitleja vaid heas valguses paistaks.

“Jüri Krjukov oli tegelikult väga kinnine inimene ja ei lasknud naljalt kedagi endale ligi. Raamatu jaoks olen rääkinud ta abikaasadega. Alkoholist rääkis ta piisavalt ise ja sellel oli oma osa ta loometeel.”

Esitlusel palju Krjukovi kolleege

“Jüri Krjukovi” on kirjastanud Eesti Teatriliit, kes liitus asjaga veidi enne käsikirja valmimist. Soliidne musta kaanega raamat sisaldab rikkalikult pildimaterjali. Teose kujundus on Kersti Tormiselt.

Näitleja 50. sünniaastapäeva eel Eesti Draamateatris toimunud raamatuesitlus oli toonud kohale rohkesti kolleege Krjukovi koduteatrist ja mujaltki, paljud neist soetasid ka kohe trükivärske monograafia.

Pille-Riin Purje: Valmis raamatuni läks ühtekokku enam kui 25 aastat

•• Kas kohe esimest lauset kirjutades teadsid, et selline raamat tuleb?

Siis ma veel ei teadnud, et ma raamatut kirjutan. Tegemist oli enda jaoks mõeldud märkmetega, hakkasin fikseerima detaile, fakte. Raamatu kuju selgus enne lõpusirget.

•• Kas plaanid järgmist näitlejamonograafiat? Kellest see tuleb?

Järgmise monograafia suhtes annan tavapärase vastuse – ei kinnita ega lükka ümber. On üks mõte, aga seda ma praegu avalikuks ei tee. Selge on see, et samasugune kui raamat Krjukovist see ei tule. Mingit materjali mul kogutud pole – kui järgmine raamat tuleb, siis peab tööd alustama algusest.