Hea mahlatoorainena on tuntud greibid, apelsinid, õunad, melonid, maasikad, vaarikad, arbuusid, banaanid, porgandid, tomatid, kurgid, kartulid ja peedid.

Värske mahlatooraine “peidus pool”

Lisaks suurepärasele maitsele sisaldavad värsked mahlad hulgaliselt kasulikke vitamiine. Porgand on kuulus karoteenide, A- ja B6-vitamiinide poolest.

A-vitamiini sisaldavad ka sügavkollased ning punased puuviljad (banaan, papaia) ning tumerohelised lehtköögiviljad (spinat).

Tsitruselised on hindamatud C-vitamiini allikad, lisaks leidub neis väärtuslikku foolhapet. C-vitamiinirikkad on ka paljud Eesti marjad ning köögiviljad: mustsõstrad, tomatid, kartulid ning maasikad.

Kirsid, mustikad ja tsitruselised sisaldavad P-vitamiini, mis sarnaneb oma toimelt C-vitamiiniga, kuid mõjutab eriti hästi veresoonte “läbilaskvust”. Spinat sisaldab palju vitamiini B2 ning kaaliumi, banaan vitamiini B6.

Maitse- ja värvinüansside rikastamiseks võiks katsetada ingveri, laimi, sidruni, selleri, piparmündi ning spinatilehtede lisamisega, mis teevad joogi maitse ja värvi nauditavaks.

Hakkame pressima!

Värske mahla tegemiseks on tarvis köögikombaini või mahlapressi.

Peale ühest viljasordist, näiteks apelsinist valmistatud mahla, tasub proovida erineva tooraine kombineerimist. Hea tulemuse annavad: apelsin-greip-porgand – tõeline C- ja A-vitamiini kokteil; õun-porgand-spinat – maitsealternatiiv klassikalisele apelsinile.

Pese, koori, tükelda ja purusta õunad ning porgandid. Sooja tumerohelise värvuse saamiseks lisa mahlasegule mõned spinatilehed, naudi värsket jooki kohe.

Melon-ingver – värskendav alternatiiv magusale mahlajoogile: koori ja tükelda melon (või arbuus), purusta köögikombainis ning lisa maitse elavdamiseks joogile pisut ingverit ja/või sidrunit.

Lisa värskele mahlale julgelt piimatooteid!

Värske mahla segudele võiks lisada ka piimatooteid.

Jõhvika-õuna-piimamahl: purusta köögikombainis jõhvikad ning õunad, lisa jõhvikamahla ning piima. Kes vajab tõhusamat ja “tummisemat” sõõmu, võib kokteilile lisada banaani. Maitsevärskust aitavad piima-mahlakokteilile luua marjad, eriti maasikad ning vaarikad.

Meeles tasub pidada, et piima-mahlakokteilide segemiseks ei sobi happelised mahlad nagu näiteks ananass ja sidrun.

Kaalu jälgivatele daamidele pakuvad suveperioodil tervisliku “kõhutäie” joogid naturaalsest jogurtist ja värsketest marjadest (mustikad, põldmarjad jne), maitsevarjundit saab rikastada mee ning piparmündiokstega. Jogurtikokteile kutsutakse ka smoothideks e mahedikeks.

Midagi ka lastele!

Suvel võiks ka lastele pakkuda erilisemat joogipoolist. Hästi maitsevad neile gaseeritud või soodaveega valmistatud kokteilid, mille komponentideks on jõhvikamahl, purustatud jää, tükeldatud piparmündilehed ning laim või sidrun. Kelle jaoks magusat napib, võib joogile lisada pruuni rafineerimata suhkrut.

Külmutatud marjad tuleks enne kasutamist sulatada.