Väike kahe ruumiga kelder. Kodune ja mugav, just niisugune, nagu neid Vahemere ääres igal sammul ette tuleb. Ei mingit erilist disaini, viimseni välja pigistatud stiili. Interjöör on lihtne: lauad, laudadel lina või linikud, diivanid. Seinal raamitud Prantsusmaa kaart, detailid seotud veini ja merega. Kohe sisenedes tekib tunne, et siin on hea olla. Selline kodukohvik võiks olla igas (Tallinna/Eesti) piirkonnas, igal inimesel. Kadrioru kandi elanikud on õnnega koos – eriti need, kes mereandidest lugu peavad.

Menüü tahvlil

Siin on kõik ebatüüpiline. Menüüd ei ole, see, mida parajasti süüa saab, kirjutatakse kriidiga tahvlile. Üks asi, mis on kindel: head veini saab siin iga päev igal kellaajal. Veinivalik on suur ja nagu väidab veinikirjanik Kalev Kesküla – see on ka väga soodsa hinnaga.

Kui Köögi Komando neljapäeva lõuna ajal kohvikusse sisenes, et värskeid mereande nautida, selgus, et neid saab alates kella viiest. Aga lahke juhataja Kristel Randrüüt leidis väljapääsu: kui natuke kannatate, teeb ta merekarbid valmis. Muidugi kannatasime ehk nautisime imehead valget veini Picpoul de Pinet (16 cl 40 krooni, pudel 180 krooni).

Ja kui suur kausitäis sinimerekarpe ehk Moules marinieres veinikastmes (portsjon 110 krooni) lauale saabus, nautisime neid. Väga maitsvad. Sinimerekarpe saab ka reedeti. Värskeid austreid (3 tk 100 krooni, ja gratineeritud austreid (120) pakutakse reedeti ja laupäeviti.

Õhtul kohvikusse

Menüüs on veel konnakoivad, viinamäeteod, ahjulammas, tuvipraad jne. Menüü muutub päeviti, koduleheküljel kirjeldatust laiem on ka veinivalik.

Kogu vaimustuse juures, mis Köögi Komandot tabas, jäi kriipima mõte, kas see kohvik peab ikka vastu. Mitte kohvik ise ega tegijad, vaid mugavad Eesti inimesed, kes pärast tööd ummisteitsi koju televiisori ette tõttavad. Meil ei ole ju kombeks  käia õhtuti väljas söömas või veini joomas, meil ei ole kombeks õhtuti jalutada, ikka tahaks autoga kiirelt sinna-tänna saada. Ja mugav kesklinlane läheb oma nurgapealsesse restorani, kaugemate uusasumite elanikud kulutavad energia linnast välja saamiseks ega viitsi enam tagasi tulla. Võõras juhuslikult Vilmsi ja Gonsiori tänava nurgale ei satu.

Aga võib-olla on harjumused hakanud juba muutuma? Kuuldavasti kihab Kadriorg nädalavahetustel jalutajatest, nagu oleks laulupidu. Kui aga meenutada valimisi, siis palk peaks muudkui tõusma, mis tähendab, et raha ei tohiks enam olla väljas söömas käimise takistus...

Köögi Komando maitses

•• Päevamenüüs oli kalmaaripasta (110) ja salat kitsejuustu pirukaga (65). Mõlemad olid lihtsalt suurepärased. Kui veel sellele mõelda, kui kasulikud ja kalorivaesed on toidud mereandidest, siis neid võiks iga päev nautida.

•• Magustoiduks proovitud troopiliste puuviljadega tiramisu (50) ja veiniga valmistatud pirn (30) andsid lõunasöögile ilusa lõpu. Mainida tuleks ehk sedagi, et tass kohvi maksab kohvikus kõigest 15 krooni.