Värvi huuled punaseks
Palavalt oodatud maasikahooaeg on lõpuks käes. Tallinna turgudel näeb popimate maasikamüüjate lettide ees looklemas lausa kümnepealisi järjekordi ja tädikesed pakuvad plasttopsidest müüa metsmaasikaid. Keegi ei keela muidugi ka ise (oma aiast) korjata. Kuid kui lihtsalt marjade ampsamisest varsti enam ei piisa, saab kokanduslikku fantaasiat turgutada Angeelika Kangi ja Lia Virkuse maasikaroogade retseptiraamatuga. Raamatu peategelane on aedmaasikas, esmakordselt 1740. aastal Prantsusmaal aretatud Fragaria ananassa. Kõrvalosas astub üles ka tema looduslik sugulane, väiksem, kuid orgaaniliste hapete, pektiini ja mineraalainete poolest rikkam metsmaasikas, mille vili hiilgab ka mälu parandava omadusega. Mälu värskendab ka Virkuse ja Kangi piisavalt, kuid mitte üleliia moodsate retseptidega raamat. Seal kohtab vanu hitte, nagu beseerull maasikatega või maasika-hapukoorekook. Kuid miks mitte proovida ka soolaseid maasikahõrgutisi, nagu Vahemere stiilis salat Tabbouleh maasikatega ja veisefilee maasikamarinaadis? Ühe põneva ja ülilihtsa „rosina”, mille soovitaks kindlasti järele proovida, leidsime raamatust ka: 300 grammi tükeldatud maasikaid, pool kilo küpseid tükeldatud tomateid, pakk moosisuhkrut ja ühe sidruni riivitud koor muutuvad pärast kümmet minutit kaane all keemist ja läbi sõela surumist isuäratavaks maasika-tomatimarmelaadiks.