Kristiine uutest kohtadest torkas kohe isikupäraga silma söögikoht Gnomo, mille hunnituid plekk-kaussidest lampe oli lihtsalt võimatu eirata. Nagu enamik teisi kaubanduskeskuse puhveteid on ka Gnomo keti-koht ja omab vanemaid sõsaraid Roccas ja Järvel.

Kõigepealt torkas silma Eesti oludes üsna ootamatu runing-sushi osakond – kuid sellest edaspidi, sel korral nõudis kõht selge sõnaga midagi rammusat ja kohalikku.

Gnomo põhiosa on ootamatult ägedalt kujundatud – seinal ilutseb hea käega maalitud pannoo, osa toole on tumerohelised päkapikutoolid (ahjaa, seda gnomo ju tähendabki!) ja muidugi need lambid. Menüü on kribitud moodsalt tahvlile ja personal on asjalikult abivalmis.

Jätke tükke ka!

Värsketest salatitest oli sel korral saada vaid Kreeka salat (56), suppe oli valikus kolm (seljanka, borš, frikadelli), kuid praadide nimetusi oli tahvlil üle kümne. Valituks osutusid kanafilee ananassiga (60), suvine sealiha (61) ja kana lillkapsaga (61). Lisandina tavapärane kartul eri olekutes, riis ja pasta.

Kreeklane oli mõnusalt jahe ja krõmpsuv, kuid kaubanduskeskusele omane konservatiivsus hakkas häirima juba siin – ei ole vaja jääsalatit Salme Masso eeskujul paarimillisteks ribadeks ja kaht oliivi 20 seibiks hakkida. Ka oleks salat tahtnud hädasti juurde törtsu hapet (balsamico’t või sidruniviilu).

Pearoogade kastmevalik lennutas meid lahedast interjöörist kohe koolisööklasse, pakkudes kaht alternatiivi: soe valge jahu-koorekaste või külm majoneesi-ketšupikaste. Seda rida jätkas salativalik: riivitud porgand või riivitud kapsas. Ka kana oleks lillkapsa asemel tahtnud vennastuda hoopis brokoliga, praegu oli kõik ühtlaselt beež mudru. Siga ja kana ise olid koduselt pehmed ning suvisesse vokki oli tihatud panna isegi vürtsi.

Väga esinduslik on Gnomo kohviku koogivalik, millest haarasime koduseks degustatsiooniks kaasa meekoogi (16), Napoleoni koogi (25), sidrunikoogi (45), vaarika-kodujuustukoogi (40) ja moonitordi (24). Tulemus – mida kallim, seda parem! Kuid suhkruga oli mõnes koogis ikka väga hullult liialdatud, ja see tundus taas nii retro…