Pärnu, Side 14, www.terviseparadiis.ee

Pärnu veekeskuses üllatas juba duširuumi minnes: seal on paraja suuruse ja sügavusega külma vee bassein saunas ülesköetud keha jahutamiseks. Väga hea idee.

Üks tõmbenumbritest on vettehüpped 4 meetri sügavusse basseini. Võimalik on valida kolme eri kõrguse vahel, millest kõige närvekõditavam on 4 meetri kõrgune platvorm. Huvitav, et õudne tunne ei kadunud ka mitmekümne hüppe järel. Sama basseini ääres on ronimissein, kus ei olnud julgestust vaja, kuna all on vesi.

Ka 4 liugtoru on hea kallaku ja pikkusega, nii et soovi korral võib sisse saada nii suure kiiruse, et all lõpus olev veekanal ei pea hoogu kinnigi.

Võib-olla peaks veel timmima musta toru heli- ja valgusefekte äkilisemaks, kuna need jääävad veidi alla Serena mustale torule.

Populaarne koht on mägijõgi, kuhu on tekitatud nutikalt mitmeid keeriseid, osa nii tugevad, et sealt on raske välja saada. Vesi on 30 soojakraadi ja õhk on ka soe, nii et külm ei hakka. Kiita tuleb veekeskust veebaari tegemise eest. Nimelt on võimalik jooke tellida ja pruukida otse massaažibasseinis.

Olemas mulli- jm vannid ning kosed, hea suur välibassein. Tõsisema spordi tegijatele on ka täispikkuses ujula.

Aurusaun on väga huvitava laevalgustusega. Veel on üks saun suure kuumuse ihkajale ja teine 60–70-kraadine.

Interjöör on hallivõitu, rohelust võiks rohkem olla. Riietusruumid avarad.

Veepargi pilet 85 – 125 krooni, perepilet 230 kuni 310 krooni, sooduspilet 60 kuni 85 krooni. Kuni 6-aastastele tasuta. Pilet kehtib kolm tundi.

Samas hoones saab käia jõusaalis, aeroobikas, mängida tennist ja bowlingut.

Aura veekeskus

Tartu, Turu 10 www.aurakeskus.ee

Kui sinna esimest korda minna, tuleb endale selgeks teha piletite ja tasandite süsteem: kui ostad kõige kallima pileti (pakett, mille märksõnaks on terviseklubi), siis pääsed nii basseini, torudele kui ka saunadesse. Kui aga kõige odavama, siis saad sulistada ainult basseinis. Ja ei mingeid torusid. Ammugi mitte sauna.

Tegevused tasandite kaupa:

Kõige odavam pilet ehk ujula (35–55 krooni) – suur bassein (25 x 50 meetrit), lastebassein.

Keskmine pilet ehk veepark (80–95 krooni) – basseinidele lisanduvad kaks veetoru, kust saab alla lasta (üks kiirem kui teine, seejuures on mõlemad kiiremad kui Keilas), kaks ühiskondlikku mullivanni ja bassein, kus intervallide kaupa saab vastuvoolu liigelda.

Kallis pilet ehk terviseklubi (100–125 krooni) – eelnimetatutele lisanduvad riietusruumide juures asuvad kolm sauna (aroomi-, auru- ja soome saun) ning kohalik mullivann. Mõnes mõttes on see ülemise tasandi riietusruumide mullivann väga tore asi. Teisalt võid alati kindel olla, et keegi tuleb sinna ihualasti ja tahab sulle eriti lähedale istuda. Boonusena saab kasutada kolme trenažööri.

Lisatasu eest on võimalik saada massaaži, maniküüri, pediküüri, süüa otse basseini servalt.

Puhtus oleneb tasandist (s.t kallima piletiga on puhtam riietusruum).

Alati on kohal kilkavaid lapsi. Sisekujunduses ei ole kasutatud üleliia kalleid ega silmatorkavaid materjale. On järgitud deviisi, mida odavam ja neutraalsem, seda parem.

Koolivaheajal on külastatavus eriti tihe. Natuke vähem rahvast nädalavahetusel. Kõige mugavam on käia nädala sees.

Keskuses on kokku kuus riietusruumi – kolmel tasandil eraldi naistele ja meestele. Kõige odavam pilet tähendab ka kõige väiksemat kappi, kõige kallima piletiga saab suure riidekapi ja tasuta kaasa veel saunalina ja hommikumantli.

Süüa saab basseini kõrval siis, kui ostad veepargi pileti.

Õhtuti kella 17-18 ajal saab 65 krooni eest vesiaeroobikat.

Laulasmaa spa

Laulasmaa spa on kõige rohkem spa nendest, mis Tallinna ligidal asuvad. Seetõttu ka alailma ülerahvastatud, mullivanni pääsemiseks tuleb pikalt oodata. Väga head massaaživõimalused, nii vee alt kui ka väljast tehisveejoaga. Mullivann võiks suurem olla ja saunas kipub kraade pahatihti väheks jääma. Mida aga väheks ei jää, on saunalised. Olemas infrapunasaun.

Laulasmaa spa omapära on n-ö tehisjõgi, kus saab lasta ennast kanda ringiratast ümber saare. Tehisjões tasub karta, et mõni teismeline ülevalt pähe kargab.

Välibasseinist on eriti ilus ja karge vaade sügisel, kui puudel on lehed kolletama hakanud. Kokku on selles spas kuus basseini.

Riietusruumis kipub vägisi kitsaks minema.

Täiskasvanu pilet 80 kuni 120 krooni, õpilastele ja pensionäridele 40 kuni 60 krooni, väikelastele 15 krooni.

Veel pakub Laulasmaa tervisekeskus massaaĻe, ravivanne, teraapiaid, solaariumi.

Spa hotell Rüütli

Kuressaare, www.sanatoorium.ee

Spa hotell Rüütli on rohkem veekeskus kui teine Kuressaare spa Meri. Rüütlis on allalaskmistoru, mullivann ja lastebassein massaažijugadega.

Kui sõita Rüütlisse nädalavahetuseks puhkama, siis pakett sisaldab hommikusööki, squashi mängimise võimalust, tund keeglimängu Meris, kaks ravi laupäeval ja pühapäeval. Tund piljardimängu maksab 15 krooni.

Olemas ilusalongid juuksuri, solaariumi ja kosmeetikuga ning jõusaalid.

Spa sobib nii tippsportlastele, taastusravil viibijatele, invaliididele kui ka lastele.

25 m pikk ujumisbassein on 4 rajaga ja 1,1–1,6 m sügav. Liurõõmu ja põnevust pakub basseini juures olev 52 m pikkune veeliurada. 43 m2 lastebassein on varustatud veemassaažiseadmetega, sügavus 40–60 cm. Basseinide kõrval asetsev mullivann mahutab kuni 10 inimest.

Kompleks on väga meeldiv, puhas ja värske, õhkkond mõnus.

Normaalselt rahvast, kõik mahuvad ära, nii hotellikülalised kui ka linnarahvas.

Riietusruumid on eraldi meestele ja naistele, piisavalt ruumi, jala ümber pandava võtmega lukustatav kapp.

Restoranis kolm korda päevas rootsi lauad (u 60 krooni), ą la carte restoran, lobbybaar väikse snäki ja napsuga.

Spordikeskuses on jõusaal ja 2 squashisaali, kus saab katsetada omapärast liikumisravi meetodit – grossingut.

Keila Tervisekeskus

Paldiski mnt 17, www.keilasport.ee

Keila sobib väga hästi hommikuujumiseks, sest siis on seal vähe rahvast, ujuda saab rajal lausa omaette, vesi on puhas. Väga sõbralikud teenindajad.

8 rajaga 25 m ujumisbassein, auru- ja leilisaun, 144-ruutmeetrine lastebassein, kus on kolm veemassaaži, mullivann, 55 m liurada, kus on võimalik arendada kiirust kuni 45 km/h, välibassein.

Hommikuti on väga puhas.

Õhkkond meeldiv, teenindajad sõbralikud, ruumi jätkub, palju kunstlilli.

Õhtuti ja nädalavahetustel palju rahvast, varahommikul vähe, päeval normaalne täitumus.

Riietusruumid on meestele ja naistele koos, eraldi riietumiskabiinid, kapid normaalse suurusega, kappide sulgemisel tuleb tähelepanelik olla, võtmevõrud mõnikord katki.

Süüa saab väikes kohvikus.

Veel on keskuses pallimängu-, jõu-, aeroobika- ja konverentsisaal

Kasutusaeg 1,5 tundi ja hind olenevalt ajast 30–75 kroonini

Paide tervisekeskus

Ruubassaare tee 5, www.hot.ee/paidetervis

Tervisekeskus on ainus sellelaadne Järvamaal. Komplekssuse tõttu on ta kohalike elanike seas väga hinnatud asutus. Kõige vähem rahvast on seal lõuna ajal. Soovitav on alustada treeningut jõusaalis, minna seejärel ujuma ja lõpetada harjutuskord saunas. Kellel rohkem aega ja tahtmist, võib külastada ka solaariumi või tellida massaaži.

Nelja rajaga 25 m ujumisbassein, lastebassein 21 m2, jõusaal, kiir- ja tavaline solaarium ning leilisaun.

Riietusruumid hoiab puhtana kodukord, kus välisjalanõud tuleb jätta koridori. Fuajeed hoiab puhtana ning riietusruume ja basseini ümbrust kuivana koristaja.

Sisekujunduses on kasutatud lihtsaid ja vastupidavaid materjale ning see teeb olemise koduseks. Õhkkond on meeldivalt töine ja sõbralik ning kogu süsteem väga lihtne.

Päeva keskmine külastatavus on umbes 300 inimest. Palju on inimesi hommikuti, kui toimuvad koolide ujumistunnid, kella 15–17 ja 19–22.

Meeste ja naiste riietusruumid mahutavad 30 inimest. Tipptunnil jääb olemine natukene kitsaks. Igal külastajal on isiklik kapp, mille võtme paneb kummipaelaga ümber randme või jala.

Administraatori käest saab osta karastusjooke ja kerget näksimist. Seal on ka paar lauda, kus jalgu puhata ja televiisorit vaadata.

Tervisekeskuse ruumides tegutseb ka Järvamaa haigla taastusravikeskus, mis pakub muda- (60 krooni), ja osokeriitravi (30), ravi- (65) ja veealust massaaĻi (85), pärli- (71) ja keerisvanni (71), tsirkulaar- (50) ja jugadušši (60) ning speleoteraapiat (40).

Jõusaali-ujula hind: 90 minutit 40 krooni (lastele 35), sooduspilet (tööpäevadel 15–18, puhkepäevadel 11–15) 30 krooni, 10 korra pilet 320 krooni, hommikuujumine (T, N 7–8; R 8–9) 20 krooni. Tavasolaarium: 1 x 20 min 60 krooni, 10 x 20 minutit 475 krooni. Kiirsolaarium: 1 min 8, 30 min 210 ja 60 min 390 krooni.

*Infot saab internetist

Haapsalu Veekeskus

Haapsalu veekeskuses on atraktsiooniga üks liutoru, mille kohta koduleheküljel kurdetakse, et see lõhub ujumisriideid. Korralik kuue rajaga bassein ja erinevad mulli-massaaži vannid. Midagi väga erilist pole, väike keskus, aga väikesele linnale pole rohkem vajagi. Veekeskus on mugav, puhas, saun soe. On nii soome kui aurusaun. Rahvast käib suhteliselt vähe. Alla 7-aastasi lapsi lubatakse veekeskusesse ainult täiskasvanuga koos.

Samas majas on kohvik ja mitme-suguseid teenuseid pakkuv ilusalong.

Võimalik on käia erineva stiiliga aeroobikatrennides ja ujumiskursustel.

Täiskasvanu pilet 40 kuni 60 krooni (kehtib 1,5 tundi), 70–90 krooni (3 tundi). Õpilaste, pensionäride, invaliidide 1,5 tunni pilet 30–40 krooni, 3-tunni pilet 50 kuni 70 krooni. Perepilet 130–180 krooni. Laenutatakse käterätte ja ujumisvarustust.

Tabasalu spordikeskus

Tabasalu, Kooli 1, www.tabasalusport.ee

Tabasalu ujula ei ole ülerahvastatud, must ega kallis. Kogu sisustus mõjub suhteliselt värskena ning kodusena. Meelde jääb ažuurne helesinine mosaiikkivim ja hästi suur imikutekesksus.

Käsitletav pigem üldise spordikeskusena, kus saab lisaboonusena kasutada ujulat, mullivanni ning muud sellist. Saunad eriti jalustniitvad pole.

Eraldi kaks lastebasseini – 90 cm suurematele lastele ja teine 30 cm veega, liumäe ning veekardinaga veel väiksematele imikutele. Ujuda on suhteliselt rahulik, lapsukesi pähe eriti ei hüppa.

Võimalik saada komplekte ujula ja jõusaal (60 ja 80 krooni) ning ujula ja squash kahele (110 ja 190 krooni). Olemas ka pallimängusaal, seiklusterada, sulgpallisaal, aeroobika, petanq ja lauatennis. Kaljuronimine ja vesiaeroobika on ka saadaval.

Erakordselt puhas. Kes on tippajal Nõmme ja Keila ujulas viibinud, ei usu oma silmi.

Riietusruumid on inimlikes mõõtmetes ja puhtad saapad jäetakse vabatahtlikult ukse kõrvale. Imiku mähkimiseks on laud ja laste tarvis pesuvannid.

Väike kohvik koos sooja toidu, salatite ja pirukatega.

Keskmine pilet täiskasvanutele soodussajal 40, muidu 60 krooni, sooduspilet 25 ja 50 krooni. Võimatuid ja võimalikke perepileti kombinatsioone (2+2) 110 ja 187), alla seitsmeaastased lapsed tasuta.

Viimsi spa

Viimsi spa võlu seisneb veidi ka tema väiksuses. Viimsi spas on korralik ujula ja mullivann. Ujulas on ka aurusaun ja tavaline saun. Saun on keskmisest suurem.

Viimsi spa on puhas. Interjöör kena, rahulik, hubane. Rahvast ei ole häirivalt palju.

Lisaraha eest on võimalik külastada nii infrapunasauna kui ka soolakambrit. Uuem teenus on meemassaaž, muid massaaže pakutakse samuti. Võimalik on lasta oma tervist erinevatest aspektidest uurida.

Lisaks: vesiaeroobika, sukeldumis- ja ujumiskursused. Saab valida erinevate tervisepakettide vahel.

Tervisekeskuses olemas jõusaal, aeroobika- ja shapingutrennid. Samas hoones asub ą la carte restoran Meritäht ning lobby-baar.

Pilet jääb 65 ja 100 krooni vahele, sõltuvalt kellaajast. Väiksematele lastele tasuta.

Nõmme ujula

Tallinn, Vabaduse pst 156

Tegemist on eelkõige ujulaga, kus saab ka saunamõnusid nautida. Sportlikumal inimesel tasuks hommikuujumist harrastada pigem Keilas, sest Nõmmel on ka soodusajal (k 7–8, pilet 25 krooni) igal rajal ikka mitu inimest, kes üksteisele ette kipuvad jääma. Ujula ees olevate autode hulga järgi otsustades on seal kogu aeg rahvast.

25-meetrine 6 rajaga ujula, lastebassein, auru- ja leilisaun.

Riietusruumid on eraldi meestele ja naistele, kapid normaalse suurusega ja riidepuudega.

Jalanõude jaoks riietusruumis eraldi riiul.

Õhkkond ja sisekujundus pigem tagasihoidlik.

Ujula fuajees baarilett, kust saab süüa-juua osta.

Olemas ka jõusaal ja aeroobikasaal.

Koostanud: Toomas Eelrand, Valli Pillerpau, Andres Kalvik, Marii Karell, Piret Tali, Gaida Tippo, Vilja Tulvar, Ene Poll