Täna algava festivali peahelilooja on Veljo Tormis, kes on juba 1970. aastate algusest tugevalt mõjutanud eestlaste suhtumist regilaulu ja soome-ugri pärandisse laiemalt. Festivali ametlikul avakontserdil “Tormise ring 2007” esitabki Eesti filharmoonia kammerkoor Tõnu Kaljuste dirigeerimisel peamiselt Tormise regilaulul põhinevat loomingut, sealhulgas nii tuntumaid teoseid ja teosekatkeid kui ka

vähem kuuldud muusikat.

Tormise varasemast, rahvalaulust puutumata loomingust on eesti muusika päevade kavas ooper “Luigelend”, kooriteos “Kullervo sõnum” ja vokaaltsükkel “Kümme haikut”, mida saab seekord kuulda kandle saatel.

Märk Tormise loomingu aktuaalsusest on kahtlemata Aivar Tõnso produtseeritud Ulme-

plaatide kogumikalbum, millel põhiliselt elektronmuusikud töötlevad Tormise teoseid. Festivalil tutvustatakse plaati mitmel õhtul.

120. sünniaastapäeva puhul on tänavustel eesti muusika päevadel spetsiaalset tähelepanu pööratud Heino Ellerile. Temale pühendatud autorikontserdil kõlab ka Elleri-nimelise muusikaauhinna laureaadi Mart Siimeri muusika. Lisaks näitab festival end üsna uuest küljest, olles tellinud Indrek Hirvelt Heino Ellerist kõneleva mononäidendi “Pauluse kiriku kellad”.

Uusi teoseid klavessiinile

Ühe temaatilise liinina jookseb eesti muusika päevadelt läbi elektro-akustiline muusika. Eesti riiklik sümfooniaorkester tuleb Risto Joosti dirigeerimisel välja Urmas Sisaski, Mirjam Tally, Tauno Aintsi, Peeter Vähi ja Margo Kõlari uudisteostest koosneva kavaga, milles sooloinstrumendid on elektroonilised või orkestri enese kõla live-elektroonika abil rikastatud.

Väljakutse on festivali kunstilised juhid esitanud heliloojatele, kes kirjutasid uusi teoseid klavessiinile. Kontserdil “Klavessinissimo!” tulevad ettekandele René Eespere, Alo Põldmäe ja Rein Rannapi klavessiiniteosed, lisaks Liis Jürgensi helitöö tsˇellole, kandlele ja klavikordile.

Rahvusvahelise mõõtme annab festivalile eesti ja saksa muusikutest moodustatud Ensemble Bipolar, kelle kavas on Kerri Kotta, Kristjan Kõrveri ja Malle Maltise esiettekanded.

Esiettekannete kontsentratsioon on kõrge kogu festivalil – näiteks vokaalansambli Heinavanker ja Eesti rahvusmeeskoori kontserdil ja loomulikult iga-aastasel Mammutkontserdil, mille märksõna on tänavu

“vabalava”.

Festival

Eesti muusika päevad

Peahelilooja Veljo Tormis

•• 11.–18. aprillini Tallinnas

•• Lisaks kontserdid Tartus,

Viljandis, Viimsis, Haapsalus

•• Üle paarikümne ürituse eri kontserdipaigus

•• Kunstilised juhid: Timo Steiner ja Ülo Krigul

•• Kava: www.emic.ee