Vene teatritegemist Eestis saadab needus. Vene Teatri remondi lõpp venis pool aastat tragikoomiliselt ja sellele järgnes veel üks saatuselöök. Reedese uhke uuslavastuse “As You Like It” esietendus hakkas ligi tund aega hiljem. Äkki tööle hakanud tuletõrjesignalisatsioon ei lasknud etendust õigel ajal alustada.

Saatuse vingerpusside kiuste püütakse Vabaduse platsil kõvasti teatrit teha. Uus Shakespeare’i-tõlgendus on ette võetud suurelt – väärt komöödia esitatakse rikkalikus poeetilises kujunduses uhke muusika saatel. Moskva menuheliloojalt Aleksei Šelõginilt on tellitud meeleolukas originaalmuusika, mis ei lase vaatajal magama jääda. Välist sära on lavastuses küllaga.

Ega välises säras pole midagi halba. Igav ja vaene teater pole ka suurem asi. Häda on aga selles, et Moskva lavastaja Timofei Sopoljov tõlgendab Shakespeare’i kuidagi konfliktivabalt ja asja iva on kuhugi kadunud.

Algus on paljulubav. Militaarses-autoritaarses hertsog Fredericki (Aleksandr Ivaškevitš) õukonnas õiendatakse arveid: pagulusse saadetakse noored Rosalind (Julia Jablonskaja) ja Orlando (Dmitri Ptšela). Hoolimata tantsudest ja muusikast jääb asja poliitiline tähendus hämaraks – ohutunne ei jõua üle rambi publikuni.

Lavastaja ei ehita ränkraskeid konflikte sisaldavat õnneliku lõpuga komöödiat, vaid ebamäärase sisuga muinasjuttu, mis on mõnusalt kerge. See teatrikäsitlus on isegi kuidagi lapsik – räägime asja lihtsamalt ära, ega publik niikuinii aru ei saa, millest jutt. Ja nii asi jätkubki – muusika ja tantsuga. Tegelikult on muusika lavastuse kõige haavatavam koht – helilooja kirjutatud noodid pole mitte kuidagi tegevusse integreeritud ja kui valjuhäälditest hakkab kostma tugevat mürtsu, jääb lugugi kohe toppama. Helilooja kirjutatud muusika jagu on lavastus ka ajaliselt pikem kui peaks.

Vene Teatri viimase lavastuse muusikakasutus on sarnane Robert Sturua kuulsa “Richard III” omaga. Ent seal hakkasid Gia Kantsˇeli noodid ja peaosa kehastava Ramaz Tšikvadse väline plastika üheskoos tööle ja avardasid näitemängu dramatismi. Nüüd on välised võtted jõuetud ja konfliktki selline pisike.

Tegelikult on kahju, et suur ponnistamine Vene Teatris suurt võitu ei andnud. Ootused on ju kõrged. On uus maja, uus peanäitejuht ja noored andekad näitlejad. Kõik ootavad ka uut teatrit. “As You Like It” küüniks tubliks töövõiduks selles vanas remondieelses Vene Teatris, ent uus teater, mida tuleks vaatama ka uus publik, see veel ei ole.

Viigist on vähe

Aga see ei ole päriselt ka vana teater. Sest Moskvast naasnud noorte näitlejate värskust on võimatu peita. Esietendusel tõestasid Dmitri Ptšela, Julia Popova ja Dmitri Kosjakov, et neil on annet ja oskusi luua laval inimene, kes publikut köidab.

Lavastaja kehvast näitemängulugemisest sündinud lobe tõlgendus jättis seisu viiki. Välise sära taga on endiselt näha stampe ja pinnapealsust. Aga viigist on vähe – siinse ühiskonna raputamiseks on vaja pallilööki väravasse. Siis tuleks pööre, millest ei saa jagu ükski needus.

Uus lavastus

“As You Like It”

William Shakespeare

••Lavastaja: Timofei Sopoljov (Moskva)

••Kunstnik: Rosita Raud

••Osades: Dmitri Ptšela, Julia Popova, Dmitri Kosjakov, Aleksandr Ivaškevitš, Eduard Toman jt

••Esietendus: 8. september 2006 Vene Teatris