"Meie riigid ja riigijuhid on muutunud eelarvamusvabamaks ja on üksteisele tunduvalt lähenenud," ütles Jeltsin. "See puudutab nii poliitilisi kui ka majandus-kaubanduslikke suhteid."

Kaubavahetus võib hea tahtmise korral märkimisväärselt suureneda, arvas Jeltsin. Praegu moodustab kaubavahetus kahe maa vahel Iisraeli andmetel 500 miljonit USA dollarit aastas.

Iisraeli liider, kes on viimasel ajal terava tule all Lähis-Ida rahuprotsessi tõkestamise pärast uue elamukvartali ehitamisega ja üksuste väljaviimisega viivitamisega, soovis oma esimesel Venemaa-visiidil keskenduda eelkõige majanduskoostöö küsimustele, ehkki päevakorras oli ka Venemaa roll Lähis-Ida rahuprotsessis.

"Iisraeli ja Venemaa majanduskoostööd ootab suur tulevik," kuulutas Netanyahu esmaspäeval hotellis Metropol, kus ta oli Moskva linnapea Juri Luzhkovi külaliseks pidulikul lõunal. Netanyahu kinnitas ajakirjanikele, et Iisrael oma moodsate tehnoloogiatega pakub Venemaale kindlasti suurt huvi.

"Iisrael on kiiresti kujunemas idapoolkera Silikoonioruks. Meil on rohkem teadlasi ühe elaniku kohta kui üheski teises maailma riigis," ütles ta.

Netanyahu rõhutas, et paljud Iisraeli teadlased on pärit Venemaalt ja võivad olla sillaks kahe riigi suhete elavnemisel. Alates 1989. aastast on Venemaalt Iisraeli emigreerunud üle 650 000 juudi, mõned neist on praegu Iisraeli valitsuse liikmed, nagu näiteks Natan Sharanski, endine nõukogude dissident.

Iisraelis elab ligi miljon vene keelt kõnelevat inimest ja seda on rohkem kui kuskil mujal väljaspool Venemaad, ütles Netanyahu, toonitades, et see asjaolu loob lisaeeldusi kahe riigi suhete arenguks.

"Meil on Venemaaga suurepärased suhted, kuid ma sooviks, et need oleksid veelgi paremad nii majanduse, kultuuri kui ka poliitika vallas," sõnas Iisraeli peaminister.

Eile hommikul pidas Netanyahu heebreakeelse kõne Moskva peamises sünagoogis, kus teda tervitasid juubeldades sajad Venemaa pealinna juudid. "Ma loodan, et me saame teid õnnistada ühendatud Jeruusalemmas, Iisraeli pealinnas, mis jääb "igavesti" ühendatuks ja Iisraeli võimu alla," ütles Netanyahu, riskides kutsuda oma märkustega esile veelgi suuremat palestiinlaste viha. ülejäänud kõnes vältis ta poliitikat, keskendudes juudi ajaloole ning kiites liberaalseid muutusi, mis lubavad juudi usul ja kultuuril õitseda ka Venemaal.

Eile pärastlõunal kohtus Netanyahu peaminister Viktor Tshernomõrdini, senise välisministri Jevgeni Primakovi ning äriringkondade esindajatega. Täna külastab Iisraeli valitsusjuht Peterburi.

Nõukogude ajal oli Moskva Lähis-Ida küsimustes Palestiina Omavalitsust toetaval seisukohal vastukaaluks Iisraeli eelistavale USA-le. Suhted Iisraeliga lõi Moskva alles 1991. aastal, mil ta koos ühendriikidega korraldas Araabia-Iisraeli rahuläbirääkimisi Madridis.

Primakov, kes räägib ise araabia keelt ja on kaua elanud Lähis-Idas, on väga huvitatud Moskva mõju taastamisest regioonis, mis on tugevalt nõrgenenud eelkõige Venemaa majandusliku madalseisu tõttu. Iisraeli peaminister avaldas soovi, et Venemaa kasutaks oma häid suhteid Süüriaga, mõjutamaks teda taasalustama rahuläbirääkimisi Iisraeliga.

Iisraeli peaministri visiidi üheks häirivaks asjaoluks on väited Vene sõjatehnika müügist Iraanile. Netanyahu lubas eelmisel nädalal avaldada Venemaale survet, et viimane peataks relvamüügitehingud Teheraniga.

Eelmisel kuul kirjutas Los Angeles Times USA luurele viidates, et Venemaa on müünud Iraanile SS-4 rakette, mille tegevusraadius on kolm korda pikem praegu Teherani arsenalis olevatel rakettidel. Moskva lükkas säärased teated tagasi.

Interfax/Reuter/ETA/Baltic News Service