Avaliku arvamuse küsitlused on Venemaal silmapaistvalt ebausaldusväärsed. Strateegilise analüüsi instituudi direktor Dmitri Olshanski on väitnud, et paljud ebausklikud venelased usuvad palju tõenäolisemalt selgeltnägijat kui avaliku arvamuse näitajaid.

Eelmisel kolmapäeval kogunes Moskvas Harbini restorani keldris kirju kari mineviku prominentide teisikuid - Nikolai II, Lenin ja Stalin, Thatcher ja Gorbatshov. Telestaar ja surnute elluärataja Juri Longo ennustas publikule Venemaa presidendivalimiste teise vooru tulemusi.

Ilma teravatipulise mütsita, sinise pintsaku ja musta T-särgiga Longo ei näinud eriti võluri moodi välja. Ta kuulutas huvilistele, et president Boriss Jeltsin võidab kommunistist rivaali Gennadi Zjuganovit. "Aga 1997. aastal tuleb tal võimult lahkuda kehva tervise tõttu," ütles Longo. Eelmisel aastal oli Jeltsinil kaks südameatakki. "Ekstrasensside meeskond aitab Jeltsinit, varustab teda kosmilise jõuga. Valimised on tema jaoks tohutu psüühiline võitlus ja see ekstrasensitiivne abi on väga tähtis." Longo lubas Harbini publikule, et ta keskendab kogu oma kosmilise energia Jeltsini võidule: "Ma olen alati Jeltsini poolt."

Astroloog Pavel Globa surus kahe käega taevakaarte oma rinnale. Ta väitis, et selle aasta tähtede konstellatsioon on väga sarnane 1612.-1613. aasta omale, kui Romanovite dünastia võimuletulek viis Venemaa välja "segaduste ajast". Globa ennustas, et presidendivalimistele ei järgne kodusõda. "Hääletustulemused jagunevad 50:50, võitja otsustavad ainult paarsada häält. Aga tegelikud tulemused selguvad alles oktoobriks - ma ei ütle, kuidas, ent siis saab Venemaast hoopis teistsugune maa." Ta keeldus ette lugemast Jeltsini ja Zjuganovi isiklikke horoskoope põhjendusel, et tal pole nende kohta piisavalt täpseid sünnikellaaegu, et koostada korralikke sünnikaarte.

Tõsise respektiga Longot ja Globat kuulanud Olshanski tõrkus järgmise kolmapäeva hääletustulemusi ennustamast: "See on võimatu, sest me lihtsalt ei tea, kui palju inimesi kavatseb valimisjaoskonda ilmuda ja oma häält kellegi kasuks anda." Kuid otsustades kordusvalimiste tavalise statistika järgi mujal, arvas ta, et osalemine langeb ligi kümne protsendi võrra. See on häirekellaks Jeltsinile, kes Zjuganovile ära tegemiseks vajab kõrget osalusprotsenti.

AGE KRISTEL KARTAU