“Kuna tegu on minu loomingulise ülevaatenäitusega, võib tervik jätta üsna kirju mulje,” leiab Keerdo. “Ent selline on ka elu.” Senist elutööd kokku võtva näituse koostamisel ajendas Keerdot asjaolu, et enamasti pole tal võimalik oma töid sellisel hulgal koos näha – tavaliselt tegeleb kunstnik korraga ühe või kahe taiesega. “Tahtsin vaadata, milline ma olen.”

Vabakutselise kunstniku teed alustas aastaid valgusteid valmistavas tehases Estoplast töötanud Keerdo üleminekuaastatel. “Alustasime Kai Koppeliga Estoplasti hoovi taganurgas, et me väga silma ei paistaks – äkki mõni ametimees leiab, et me ei tegele õigete asjadega.” Taasiseseisvumisaastal tegevust alustanud klaasistuudio Koppel & Keerdo Klaasikoda tegutseb Katariina käigus siiani.

Keerdo märgib, et galeriis müüdavaid esemeid iseloomustab tarbelisus. Skulptuure müüb ta harva. “Inimesed armastavad klaasi, kuna see on müstiline materjal ja sobib hästi peaaegu igasse kohta.” Klaasikunstis hindab Keerdo seikluslikkust ja üllatusi – rõhu võib asetada nii vormile kui ka värvile või teha mõlemat korraga. Aja jooksul on tekkinud juurde mitmeid uusi tehnikaid, mida kunstnik samuti tasapisi uurida püüab.

Klaasipuhumine nõuab Keerdo sõnul küll tugevat kopsumahtu, ent olulisem on täpsus ja tasakaalukus, et teha õigel ajal õigeid liigutusi. Tegutsema peab kiiresti, kuid rabistada ei tohi. Harjutamise käigus on saadud ka piisavalt põletushaavu. Osa näitusel “Aed aias” eksponeeritavatest taiestest on valminud koostöös professionaalse klaasipuhujaga.

Hindab noori

Keerdo, kes on käinud arvukatel rahvusvahelistel sümpoosionidel ning tunneb mitmeid välismaa klaasikunstnikke, leiab, et eesti klaasikunst on tegijate poolest heal järjel. “Noori andekaid klaasikunstnikke on nii palju, üks on andekam kui teine,” kiidab kogenud kunstnik uut põlvkonda. “Kunstiakadeemia klaasieriala näitused on alati huvitavad.” Viimase positiivse elamuse andis talle selles vallas Haapsalu klaasisümpoosion. “On hea, et paljud noored kunstnikud õpivad ise klaasipuhumist – tööriistade kasutamise oskus annab kindlasti parema tunnetuse.”

Viivi-Ann Keerdo näitus “Aed aias” on avatud 6. augustini.

Viivi-Ann

Keerdo

•• Sündinud 29. juulil 1946

•• Lõpetanud 1975. aastal ERKI klaasieriala

•• Eesti kunstnike liidu ja Katariina Gildi liige

•• Osalenud mitmetel rahvusvahelistel klaasisümpoosionidel ja -näitustel, viimati käesoleval aastal Venemaal Gus-Krustalnõis.

•• Tööd kogudes: Eesti Kunstimuuseum, Eesti Tarbekunstimuuseum, Eesti Ajaloomuuseum, Tallinna Linnamuuseum, Kaposvari Muuseum (Ungari),

Lvovi Tarbekunstimuuseum (Ukraina)