„Meile ulatati koosseisu nimed, kuupäev, kellaaeg ja koht. Tulime kokku ja nii meie bänd alguse saigi. Klapp tekkis kohe,” räägib SüRR-i kitarrist Kermo Kukk, Värskast pärit noormees, kellel selja taga ka pärimusmuusikaõpingud Viljandis. SüRR-i koosseisu kuuluvad veel laulja Maret Palusalu, kes lõpetas hiljuti Tartu ülikoolis folkloristika, ent on õppinud ka laulmist; viiuldaja Mirabell Veli, kes leidis tee pilli ja viiuliõpetajani aastate eest Pärimusa laagris ning trummar Ako Lehemets, kes nimetab end iseõppijaks. Bändi esimeseks looks sai „Siro, siro, sitakõnõ” ehk pärimusräpi kuju saanud sõnnikulaotamise laul, mille võttis proovi kaasa Kermo Kukk.

Kolm uut kooslust

Põhjuseks, miks selline bänd loodi, on aga pärimusmuusika keskuse algatatud idee viia omavahel kokku noored muusikud, kes on üksi, ent tahaksid teha bändi. „Nii tegimegi formaadi nimetusega start-up-bändid, kuhu kõik asjast huvitatud said end registreerida. 18 inimesest langesid mõned üsna ruttu välja, alles jäi 12, kellest moodustati kolm ansamblit,” räägib pärimusmuusika keskuse hooaja programmijuht Merike Paberits.

Wulfi, Ööpi ja SüRR-i jaoks loodi start-up-ettevõtetest inspiratsiooni saanuna inkubaator.

Kolme uue koosluse, Wulfi, Ööpi ja SüRR-i jaoks loodi start-up-ettevõtetest inspiratsiooni saanuna inkubaator. „Saime kokku, jagasime muusikud gruppidesse ja jätsime nad looma,” ütleb Paberits. Kahe kuu jooksul kirjutati muusikat jaViljandi folgil astuvad bändid üles pooletunnise kontserdiga.

Nende bändide projekti puhul võib veelgi start-up-ettevõtetega paralleele tõmmata. Mõlemad on alles alustavad, noored ja rohelised, kuid samas äärmiselt kiiresti arenevad. Kooslusest võib sündida uus kvaliteet, aga võimalik on seegi, et tegevus katkeb peagi. SüRR-i osalised on aga kindlad, et bänd jääb tegutsema ka pärast folki. „Praegu on tutvumise ja kohanemise aeg, aga eks me areneme pärast ikka ainult edasi!” usub Maret Palusalu.
Eesti pärimusmuusika keskuse hooaja programmijuht Merike Paberits (paremal) on start-up-bändide projektiga rahul ja leiab, et tegemist on väga energiliste kooslustega.

Ansambel SüRR

Mirabell Veli – viiul

Maret Palusalu – laul, klaver

Ako Lehemets – trummid

Kermo Kukk – kitarr

Start-up-bändide esinemised Viljandi folgi rohelisel laval

SüRR: täna kell 20.30 ja laupäeval kell 20.30

Wulf: reedel kell 21.30 ja laupäeval kell 21.00

ÖÖP: reedel kell 21.00 ja pühapäeval kell 16.00