Tuleval nädalavahetusel on värske teatri raskuspunkt suunatud ilmsesti Viljandi linnale. Kolm esietendust riburada. Ja kõik on uute tegijate uued teod. Uhke. Ja palju põnevust lubav kolmpäevak.

Otsa teeb lahti Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia lavakunstiosakond. Janusz Glowacki näitemäng “Fortinbras jõi end täis” on see, mis jõuab 10. mail kell 10 Kalju Komissarovi ja Sven Heibergi lavastuses publikumi ette – kultuuriakadeemia suures saalis. Mängivad teatrikunsti eriala 6. lennu näitlejatudengid Sten Karpov, Liis Laigna, Triin Lepik, Priit Loog, Jaanus Mehikas, Veljo Reinik, Kaili Viidas ning lavastajatudeng Sven Heiberg.

“Fortinbras jõi end täis” on William Shakespeare’i suurteose “Hamlet” parafraas. Samal ajal, kui Taani prints Hamlet otsib iseendas jõudu kätte maksta isa mõrvarile, hargnevad Norras hoopis kummalised sündmused. Vana kuningas ei ole juba kaks aastat kättki liigutanud, siseminister Sternborg huvitub rohkem Taani kui oma kodumaa sisepoliitikast, kõigil vahimeestel on süüfilis ja noor prints Fortinbras on ootamatult joomise maha jätnud.

Reede õhtul debüteerib näitleja Ott Aardam kahes uues teatrimasina rollis: näitekirjaniku ja lavastajana. “Börs ja börsitar” on naljakas lugu tõsistel teemadel, lubab lavastaja ja autor teatri koduleheküljel. Ja lavastus küsib: kui müra hulk inimese ümber ja sees aina kasvab, siis kuidas selles leida üles teine inimene? Kas leida?

Ning küsib veel: kui raha saab järjest rohkem inimese mõõdupuuks, siis kuidas sellega kohanduda, kui enesemüügioskus on kesine? Kas kohanduda?

Neile küsimustele otsitakse vastust teatri väikeses saalis.

Õhtu hiljem ja suures saalis, laupäeval kell 18 (pange seda tähele, Ugala laupäevane esietendus on kell 18), debüteerib kultuuriakadeemia lavastajaeriala tudeng Helen Rekkor lavastusega “Nora/Maja”. Ibsen siis. Veidi ümber kirjutatud ja mugandatud moel.

Verisulis lavastajanna ütleb, et muidugi on võimalik Ibsenit lavastades eksida. “Mul omal selline elukogemus ju puudub. Õnneks aga mitte situatsioonitaju ja kujutlusvõime. Lisaks kuuluvad truppi teotahtelised ja intelligentsed näitlejad, kes aitavad mul mõista kõike seda, mida mina oma nooruse tõttu veel ei tea.”

Lavastuse kontseptsiooni ja lavastajannaga saate lähemalt tuttavaks, kui loete tänase lehe rubriiki “Uus”.