Nii kurb kui see ka pole, juhtub haruharva, et mõni Eestis salvestatud plaat või siinsete muusikute loodud heliteos jõuab välismaistesse edetabelitesse. Iseäranis veel zŠanris, mida kutsutakse maailmamuusikaks. Väikse abiga eksootiliselt Hawaiilt sai Primitive Music Society sellega hakkama.

Plaadi kaasautor, hüüdnime Bird kandev kodanik (päris nimega Barak Levi), astus koos Primitive Music Societyga üles 2004. aastal ka Eestimaa pinnal. Bird on 70-aastane härrasmees, kelle elu möödub põhiliselt koos ukulelega Hawaii palmide all peesitades, lisaks sellele on ta jõudsalt parandud kodukandi iivet – 22 last on tegu, mida annab järele teha. Peale selle räägib legend, et Boney M-i kuulsaks mängitud hitt “Rivers of Babylon” olevat just tema kirjutatud.

Plaat ise on salvestatud Eesti Raadio esimeses stuudios ja kõik teised muusikud on eestlased. Veski sõnul plaadile suurt promo ei tehtud ning seda üllatavam on, et 23 maailmamuusikaspetsialisti pidasid seda maineka edetabeli vääriliseks. Teose reklaamimiseks saadeti plaate välismaale, sealhulgas Euroopa eri raadiojaamadesse, mille DJ-dele see meeldis ning sealtkaudu jõudis ka World Music Chart Europe`i aprillikuu edetabelis 20. kohale.

Eesti dzŠässmuusika eestkostja Anne Ermi sõnul aitavad koostööprojektid, nagu Veski-Birdi oma, kaasa Eesti muusika ekspordile. “Näiteks Jazzkaarel astub Villu Veski Kaarli kirikus üles koos Islandi lauljatari Eivoriga,”sõnab Erm. Peale Veski kiitis Erm ka Jaak Sooäärt, kes edukalt rahvusvahelistes ettevõtmistes musitseerib.

Juu Jääb Recordsi poolt välja antud plaadi sõnum on kantud eelkõige primitiivsest muusikast. Birdi muhedalt ragisev hääl ja siesta lainele viivad heietused kannavad tegelikult palju sügavamat sõnumit kui plaadiümbrise tekstist võiks välja lugeda.

Anne Ermi sõnul on tegemist omapärase projektiga, mis väärib tähelepanu. “See on nii teistmoodi, kuid samas hästi lihtne ja jõuab igaühele pärale,” ütles Erm. Samas leiab ta, et Villu Veski oleks võinud oma teistegi dzŠässiplaatidega kaugele jõuda. “Eks edetabelisse pääsemine tähendab suuremat tähelepanu, suuremat auditooriumi, tuntust ja seda, et su plaati ostetakse. Väga heade projektide puhul ka kontserdikutseid,” lausub Anne Erm.

Plaadile võib tulla järg

Maailmamuusika zŠanris jõuavad edetabelitesse tihti kultuuride erinevusel baseeruvad lood, kuid ka muusikud riikidest, kus aset leidvad sündmused ületavad uudisekünnise väljaspool muusikat. Näiteks Ukraina poliitilised sündmused pole jätnud muusikat puudutamata – Ukraina esindaja maailmamuusika Euroopa edetabelis on Eestiski ülesastunud kollektiiv Haydamaky, kelle album “Ukraine Calling” asetseb 13. pügalal. Anne Erm nendib, et kuna Primitive Music Society ja Birdi ühistöö kandis liidest “vol. 1”, on lootust, et tulevikus võib oodata vähemalt sama edukaid järelhelisid maailmamuusika vallast.

Mis on maailmamuusika edetabel?

•• Üks kord kuus valivad 23 Euroopa riigi raadio-maailmamuusika spetsialistid oma isiklikud kümme lemmikut. Valik tehakse levikus olevate maailmamuusika plaatide seast, mis leiduvad nende pleilistis. Nimekiri saadetakse Berliini, kus pannaksegi kokku maailmamuusika Euroopa edetabel (World Music Chart Europe). Edetabelis on läbi aegade figureerinud sellised nimed nagu Taj Mahal, Ry Cooder, Kronos Quartet jpt.