Vangla mahutab kokku 1000 kinnipeetavat: 600 süüdimõistetut ja 400 eeluurimisalust. Lisaks luuakse vangla piiri äärde 75-kohaline avavangla nende jaoks, kes tänu heale käitumisele veidi enne täielikku vabadusse pääsemist saavad linnas tööl käia. Nemad peavad vaid ööseks järelevalve alla tulema.

Süüdimõisetetuid ja eeluurimisaluseid hoitakse erinevates maja tsoonides. Eeluurimisalused viibivad ühe-inimese kambrites ning väljas mängib kõva muusika, et kodanikud omavahel akendest karjudes infot ei saaks vahetada.

Süüdimõistetute tsoon jaguneb omakorda üksteisest isoleeritud boksides. Ühte boksi mahub 50 vangi. Kahe boksi vahelisel alal asuvad valvurid, kaks kontaktinimest, majapidamisruumid ja söögijaotamise ruum. Eraldi sööklat vanglasse turvalisuse huvides loodud pole. Seda jälle sellepärast, et vangid üksteisega võimalikult vähe kokku puutuksid ega infot omavahel ei jagaks.

Süüdimõistetutele on kaheinimese toad. Ruum on kaheksa ruutmeetri suurune, lisaks asub iga kambri juures eraldi 1,5-ruutmeetrine WC. Tuppa mahub nari, laud, kaks taburetti, kaks öökappi, riidenagid, laelamp ja kaks teadetetahvlit.

Lisaks võib vangil olla direktori loal personaalarvuti (ilma internetita!), kaasaskantav raadio, väiksem televiisor, video- ja helikassettmagnetofon ning musitseerimisvahend.

50 vangi ühine du‰iruum asub valvuritoa lähedal. Seda esiteks seepärast, et pesevad vangid oleks kergemini jälgitavad. Teiseks seetõttu, et vangid kipuvad tihti vett jooksma jätma, kui neil keegi parasjagu silma peal ei hoia.

Vangla personali moodustavad 365 töötajat. Sellest 60 ametikohta täidavad vangid. Nad hakkavad pesu ja nõusid pesema, koristama ja muid lihtsamaid töid tegema. Lisaks on ette nähtud, et ühest vangist saab vangla saunatööline, ühest juuksur, ühest kingsepp ja ühest raamatukoguhoidja.

Viru vanglas hakkab töötama 200 valvurit. Justiitsministeerium loodab, et paljud noored Virumaalt lähevad uue vangla valmimisest kuuldes vanglaametnikuks õppima – nii on võimalik leida enamik tööjõudu kohapealt.

Vangla krundi suurus on 13 hektarit. Kogu ehitus läheb maksma 350 miljonit. Juuli lõpus kuulutatakse välja rahvusvaheline projektihange, ehitama peaks Viru vanglat hakatama 2005. aastal.