Tennisepoiss Chris Wilton (Jonathan Rhys Meyers) libiseb sujuvalt noobli Hewettite perekonna ellu. Sellist jõulist noorukit vajavad omal kombel kõik. Ometi ei ole see Pier Paolo Pasolini “Teoreemi” lugu, kuigi Chris Wiltonis on sama palju süüdimatust kui “Teoreemi” peategelases.

Chris sõbruneb perepoeg Tom Hewettiga (Matthew Goode) ja jääb pidama tema õel Chloel (Emily Mortimer), kes on Chrisist silmnähtavalt sisse võetud. Seejärel tuleb juba edukas karjäär vana Hewetti (Brian Cox) firmas ning terendavad edasine jõukus ja rahulolu.

Jamaks läheb siis, kui Chris kohtab blondi ameeriklannat Nolat (Scarlett Johansson), kes näib noormeest saatuse jõuga enda poole tõmbavat. Chrisi haarab kirg. Ja see kirg lööb uuesti lõkkele, kui Nola saab vabaks Tomi kihlatu seisusest. Vahepeal Chloega abiellunud Chris asub elama kaksikelu, milles peituvad omad ohud, sest eduka väimeespoja rollist ei taha Chris samuti loobuda.

Woody Allen pöörab Pasolini “Teoreemi” jälle tagasi klassikaliste käsitluste juurde ja Chrisis võib näha Stendhali või Balzaci noore Pariisi tulnud tõusiku tüüpi, kes järjekindlalt ülespoole ronib.

Filmi alguses teeb lavastaja pisikese kirjandusliku vihje, kui paneb Chrisi suures plaanis lugema Dostojevski “Kuritööd ja karistust”. Filmi lõpuosas lisanduvadki Chrisile veel Rodion Raskolnikovi jooned ja mängu tuleb vanamutt, kes peab helge tuleviku nimel endale otsa leidma. Kõik need kirjanduslikud ladestused seisavad Woody Alleni stsenaariumis usutavalt ja asjalikult, seatuna loomulikku ja hästi arenevasse sündmuste jadasse. Stsenaariumis pole olemas mitte ainult geniaalne ja intelligentne idee, vaid ka selle ladus teostus.

“Matsˇpall” on silmnähtavalt suur teos, kuid sel ei puudu väiksed iluvead. Kui Chris silmadega Nolat sööb, on tema kirg igati usutav. Ometi pole lavastaja suutnud seda kirepuhangut vaatajale delegeerida ja lasta vaatajalgi Chrisi haaranud kütkestavast võlust osa saada. Või on tegu Scarlett Johanssoni eripäraga, sest seksuaalne veetlus ei pääse selle näitlejanna puhul kunagi täiel jõul valla.

Suvel tuleb uus film

Filmile saab ette heita kerget vaimuvaesust, kuna paljud aktsendid asetuksid omale kohale, kui lavastaja kasutaks julgemalt koomikavõtteid. Alustavaid vihjeid oli selleks küllaga. Alates kõrgseltskonna grotesksetest rasedaks jäämise pingutustest kuni Londoni Porfiri Petrovitsˇiteni, kes heietavad kriminaalsetel ainetel.

Woody Allen muutus oma esimeses Londonis vändatud filmis kuidagi harjumatult tõsiseks. Ent loodetavasti on tal hea võimalus teha vigade parandus, sest ta järgmisegi filmi tegevus leiab aset Inglismaal. Sealgi näeme Scarlett Johanssoni Londoni kulissides. Alleni uut filmi on oodata juba sel suvel.