Viljandi on üks Eesti eeskujulikumaid väikelinnu, kus ootavad ees õige mitu mõnusat kohvikut ning pikad kosutavad jalutuskäigud väikeste puumajade ja suurte lossi- varemete vahel.

Järv ei jää linnale alla, maalilise Viljandi järve rannaalal on mitu palliplatsi, väliujula, hüppetorn, sõudepaatide ja vesirataste laenutus ning terviseväljak kiikede, liurennide, ronimisredelite ja rippumispuudega.

Viljandi rannas tegevust jagub!

Kui vältida suuremate ürituste aega (neid on sellesse suvesse jäänud ainult üks, Viljandi pärimusmuusika festival), siis peaks rannas alati ruumi olema. Kui linna- poolsel kaldal olles peaks tekkima ahvatlev mõte teha 12 kilomeetri pikkune tiir ümber järve, siis mõelge hoolega järele: teisel kaldal pole tõesti mitte midagi.

Võru ja Tamula järv

Võru kesklinn tundub suvel üsna hüljatud, ent aegamööda pealtnäha igav linn avab end ja pakub palju enamat kui lihtsalt staapi Lõuna-Eesti avastamiseks.

Liivast kallast on Tamula järvel ainult Võru linna kohal. Madalate, enamasti mudaste kallastega järve veetase on kunagi olnud palju kõrgem (siin ei ole mõtet unistadagi tiirust ümber järve). Roosisaare-nimeline poolsaar, kuhu viib linnast kaunis rippsild, on kunagi olnud päris saar.

Peale suplejate on Tamula paradiis ka kalastajatele, sest järves leidub latikaid, ahvenaid, särgi, hauge, kiiski ja kohasid, aga ka viidikaid, lutse, angerjaid ja teisigi kalu. Rannas on olemas kõik võrkpalliväljakust kiikedeni. Liivarannast mööda jalgteed natuke edasi jalutades jõuab kohvikusse Spring.

Peipsi-äärsed külad ja rannad

Peipsi äärde sattudes tundub, nagu jõuaksid mereranda. Mõistagi mahub sinna rohkem linnu ja külasid kui ühegi teise Eesti järve ümber. Tartumaal asuvad vanausuliste külad pakuvad kultuurset puhkust: Varnjas tegutseb Voronja kunstigalerii ja Kolkjas on muuseum. Liivarand ootab alles Nina külas.

Peipsi kaldal tunned end kui mere ääres

Järve põhjakaldal Raadnas on lai liivarand, kuhu viib laudtee, mida mööda pääseb randa ka lapsevankriga või ratastoolis. Ranna läheduses on kaks parklat ning RMK puhkeala.

Üks tuntumaid ja ilusamaid randu asub Kauksis. Kilomeetrite pikkusel „laulvate liivadega” rannal viib trepp üle luidete vee äärde. Liivaväljakul on võrkpalliplats ja laste jaoks kiiged. RMK puhkealal saab lõket teha ja telkida.